MENU
klinika

Ndikon në mbipeshën e fëmijëve

Sheqeri i lartë në gjak gjatë shtatëzanisë? Bëni kujdes!

25.08.2019 - 15:28

Sheqeri i lartë në gjak gjatë shtatëzanisë rrit shanset për diabetin e nënës tip 2 dhe mbipeshën e fëmijëve.

Shëndeti i një nëne gjatë shtatëzanisë mund të ketë një ndikim të qëndrueshëm si në shëndetin e saj, ashtu edhe në atë të fëmijës.

Një studim i ri zbuloi se gratë shtatzëna me glukozë më të lartë se normale në gjak (sheqeri në gjak) kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë diabet tip 2 më vonë në jetë. Kjo u gjet edhe tek nënat që nuk ishin diagnostikuar me diabet gestacional (diabeti gjatë shtatëzanisë).

Gjithashtu, fëmijët e nënave me glukozë më të lartë se normale të gjakut gjatë shtatëzanisë kishin më shumë gjasa të ishin mbipeshë.

Diabeti i tipit 2 ndodh kur trupi ndalon përdorimin ose prodhimin e mirë të insulinës.

Është e parandalueshme, ndryshe nga diabeti tip 1, të cilin njerëzit e zhvillojnë kur sistemet imune të trupit të tyre sulmojnë qelizat që bëjnë insulinë.

Instituti Kombëtar i Diabetit , Sëmundjeve Digesive dhe Sëmundjeve të , kontrolloi nënat dhe fëmijët e tyre 10-14 vjet pas lindjes. Studimi është një vazhdim i kryer gjatë shtatëzënësisë së nënave dhe menjëherë pas lindjes.

Në mesin e grave me glukozë më të lartë se normale në gjak gjatë shtatëzanisë, gati 11 përqind kishin diabet të tipit 2 në vizitat vijuese të studimit.

kolana e librave

Dyzet e dy përqind kishin prediabet, që do të thotë se niveli i glukozës në gjak është i lartë por jo aq i lartë sa të diagnostikohet si diabeti.

Në krahasim, në mesin e atyre që nuk kanë glukozë më të lartë se normale në gjak gjatë shtatëzanisë, rreth 2 përqind kishin diabet të tipit 2 dhe rreth 18 përqind kishin prediabet.

  • Çfarë mund të bëjnë nënat shtatzënë?

Tre gjëra:

Qëndroni aktive;

Mbani presionin e gjakut të shëndetshëm;

Hani ushqime të shëndetshme;

Duke bërë këto tri gjëra, nënat mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të tyre për tu zhvilluar nivele më të lartë se glukoza normale e gjakut gjatë shtatëzanisë dhe diabeti tip 2 më pas.