MENU
klinika

Mësojeni!

Si bëhet eleminimi i barnave dhe heqja e ilaçeve nga trupi?

13.08.2019 - 11:13

Eleminimi i barnave është heqja e ilaçeve nga trupi.

Të gjitha ilaçet eliminohen përfundimisht nga trupi. Ato mund të eliminohen pasi të ndryshohen kimikisht (metabolizohen), ose ato mund të eliminohen të paprekura.

Shumica e ilaçeve, veçanërisht ilaçet e tretshme në ujë dhe metabolitët e tyre, eliminohen kryesisht nga veshkat në urinë. Prandaj, dozimi i ilaçeve varet kryesisht nga funksioni i veshkave. Disa ilaçe eliminohen nga ekskretimi në kanalet biliare (një lëng i verdhë i gjelbër i sekretuar nga mëlçia dhe ruhet në fshikëz e tëmthit).

ilace-konica.al
  • Eleminimi i ilaçeve në urinë

Disa faktorë, përfshirë karakteristikat e caktuara të ilaçit, ndikojnë në aftësinë e veshkave për të sekretuar ilaçe. Për t’u ekskretuar gjerësisht në urinë, një ilaç ose metabolit duhet të jetë i tretshëm në ujë dhe nuk duhet të lidhet shumë fort me proteinat në rrjedhën e gjakut.

Aciditeti i urinës, i cili preket nga dieta, ilaçet dhe çrregullimet e veshkave, mund të ndikojnë në shkallën në të cilën veshkat ekskretojnë disa ilaçe. Në trajtimin e helmimit me disa ilaçe, aciditeti i urinës ndryshohet duke dhënë antacide (siç janë bikarbonat natriumi) ose substanca acidike (siç është klorur amoniumi) oral për të shpejtuar ekskretimin e barit.

  • Aftësia e veshkave për të sekretuar ilaçe varet nga:

Rrjedha e urinës;

Rrjedha e gjakut nëpër veshka;

Gjendja e veshkave;

kolana e librave

Funksioni i veshkave mund të dëmtohet nga shumë çrregullime (veçanërisht presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe infeksionet e përsëritura të veshkave), nga ekspozimi ndaj niveleve të larta të kimikateve toksike dhe nga ndryshimet në lidhje me moshën.

Ndërsa njerëzit plaken, funksioni i veshkave ngadalë bie. Për shembull, veshkat e një personi 85-vjeçar ekspozojnë ilaçe vetëm rreth gjysmën në mënyrë efikase si ato të një personi 35-vjeçar.

Në njerëzit, funksioni i veshkave të të cilëve është zvogëluar, doza “normale” e një ilaçi që eliminohet kryesisht përmes veshkave mund të jetë e tepërt dhe mund të shkaktojë efekte anësore. Prandaj, praktikuesit e kujdesit shëndetësor ndonjëherë duhet të rregullojnë dozën e drogës bazuar në sasinë e rënies në funksionin e veshkave të personit. Njerëzit me funksion të veshkave të dëmtuar kërkojnë doza më të ulëta të ilaçeve sesa ata me funksion normal të veshkave.

Mjekët përdorin disa mënyra për të vlerësuar rënien e funksionit të veshkave. Ndonjëherë ata e bazojnë një vlerësim vetëm në moshën e personit. Sidoqoftë, ata mund të marrin një vlerësim më të saktë të funksionimit të veshkave duke përdorur rezultatet e testeve që matin nivelin e kreatininës (një produkt i mbeturinave) në gjak dhe nganjëherë edhe urinën. Ata i përdorin këto rezultate për të llogaritur sesi në mënyrë efektive hiqet kreatinina nga trupi (i quajtur pastrim kreatininës, gjë që pasqyron se sa mirë funksionojnë veshkat.

  • Eleminimi i ilaçit në biliare

Disa ilaçe kalojnë në mëlçi të pandryshuara dhe ekskretohen në biliare. Ilaçet e tjera konvertohen në metabolitë në mëlçi para se të ekskretohen në biliare. Në të dy mënyrat, biliaret pastaj hyjnë në traktin tretës. Nga atje, ilaçet eliminohen ose në fece ose riparohen në qarkullimin e gjakut dhe kështu riciklohen.

Nëse mëlçia nuk po funksionon normalisht, doza e një ilaçi që eliminohet kryesisht nga metabolizmi në mëlçi mund të duhet të rregullohet. Sidoqoftë, nuk ka mënyra të thjeshta për të vlerësuar sesa mëlçia do të metabolizojë (dhe kështu eliminon) ilaçet që janë për funksionimin e veshkave.

  • Forma të tjera të eleminimit të ilaçeve

Disa ilaçe ekskretohen në pështymë, djersë, qumësht gjiri dhe madje edhe duke nxjerrë ajër. Shumica ekskretohen në sasi të vogla. Ekskretimi i ilaçeve në qumështin e gjirit është i rëndësishëm vetëm sepse ilaçi mund të ndikojë në foshnjën që ushqehet me . Ekskretimi në ajrin e nxjerrë është mënyra kryesore që eliminohen anestetikët thithës.