MENU
klinika

Çrregullimi tretës

Të jetosh pa gluten. Jeta me sëmundje celiac

05.08.2019 - 20:00

Sëmundja celiac është një çrregullim  tretës dhe çrregullim autoimun që prek zorrën e vogël.

Sëmundja celiac gjithashtu mund të ndikojë në trupin jashtë zorrëve. Nëse një person me sëmundje celiac ha ushqim me gluten, një proteinë që gjendet natyrshëm në grurë, elb dhe thekër, trupi i tij  krijon një përgjigje imune që sulmon zorrët e holla. Sëmundja celiac mund të shkaktojë probleme mjekësore afatgjata, të tilla si kequshqyerja ose osteoporoza.

Disa të rritur me sëmundje celiac kanë probleme të tretjes siç janë shqetësimi i zorrëve ose dhimbja pas konsumimit të glutenit, por ka më shumë të ngjarë të kenë dhimbje koke, depresion ose ankth dhe simptoma të tjera. Disa njerëz ndjehen të lodhur, kanë nyje të dhimbshme ose madje marrin një skuqje.

Kjo skuqje e lëkurës, e quajtur dermatit herpetiformis, shkakton gunga kruajtëse dhe fshikëza.

dietat pa gluten

Simptomat tretëse janë më të zakonshme tek fëmijët dhe mund të përfshijnë  diarre kronike, kapsllëk, gazra , të përzjera , jashtëqitjet yndyrore, dhimbje në stomak dhe të vjella.

Për të trajtuar sëmundjen celiac, një mjek  duhet së pari ta diagnostikojë atë. Diagnoza shpesh mund të jetë e vështirë, pasi simptomat e sëmundjes celiac shpesh janë të ngjashme me ato të kushteve të tjera. Diagnostifikimi i sëmundjes celiac shpesh fillon me një përmbledhje të historisë familjare dhe një test fizik. Nëse ai dyshon se keni dermatit herpetiformis, një test gjaku dhe biopsi e zorrëve ose e lëkurës është e nevojshme për të diagnostikuar sëmundjen celiac.

Nëse këto teste nuk konfirmojnë qartë sëmundjen celiac, një test gjenetik mund të ndihmojë që të përjashtohet kjo gjendje.

Nëse keni sëmundje celiac, duhet të ndiqni një dietë të rreptë pa gluten. Kjo mund të përfshijë më shumë nga sa prisni. Ju duhet të shmangni të gjitha ushqimet që përmbajnë gluten, të tilla si drithërat, bukën, makaronat dhe shumë ushqime të përpunuara.

Ju mund të hani bukë pa gluten, makarona dhe ushqime të tjera që tani janë më të lehta për t’u gjetur në dyqane, restorante dhe në kompani speciale ushqimore. Ju gjithashtu mund të hani patate, oriz, soje, ose miell fasuleje  në vend të miellit të grurit.

Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh produktet që përdorni. Për shembull, nëse një balsam buzësh përmban gluten, rrezikoni ta konsumoni atë.

Disa sapunë ose locione gjithashtu përmbajnë gluten, i cili mund të merret  nga duart në gojë.

Një dietë pa gluten është trajtimi i vetëm për sëmundjen celiac që është aprovuar dhe është e sigurt dhe efektive.