MENU
klinika

Flasin ekspertët nga e gjithe bota

Teknikat më të reja për trajtimin e sklerodermës

01.08.2019 - 10:54

Mund të mos ketë ende një kurë, por shumë ekspertë të sklerodermës janë optimistë për hulumtimin e vazhdueshëm në trajtime të reja.

John Varga, profesor i mjekësisë dhe drejtor i Programit Scleroderma të Universitetit Northëestern, i cili është vet një pacienti me skleroderma dhe një profesore të mjekësisë në Universitetin Mjekësor të Karolinës së Jugut, kanë diskutuar potencialin për përparime të reja rreth kësaj gjendje.

Të dy studiuesit punojnë me Institutin Kombëtar të Artritit dhe sëmundjeve muskuloskeletale dhe të lëkurës.

“Transplantimet e qelizave burimore mund të jenë një trajtim premtues për pacientët me skleroderma shumë të rëndë”, thotë John Varga.

infeksionet e lekures-konica.al

Ekzistojnë studime të gjera të mushkërive që shikojnë ilaçet që mund të ndalojnë zhvillimin e indeve dhjamore , të quajtur fibrozë, që mund të ndodhin në skleroderma sistemike, si dhe sëmundje të tjera të mushkërive si astma dhe sëmundja pulmonare obstruktive kronike, thotë Dr. Feghali-Bostwick.

“Skuadra ime dhe unë gjithashtu kemi përdorur fonde për të identifikuar një peptid thelbësor – një pjesë të vogël të proteinave që duket se është në gjendje të ndalojë dhe ndoshta të kthejë formimin e fibrozës si tek kaviet ashtu edhe tek indet e njeriut. Ne tani jemi duke studiuar se si funksionon ky peptid , me shpresë për ta testuar atë në një provë klinike”, shton ajo.

Më shumë ilaçe për sëmundje të rralla

kolana e librave

Shumë ilaçe imunomoduluese, të cilat mund të rregullojnë sistemin imunitar, janë në prova klinike. Dhe një numër i studimeve të fundit kanë zbuluar se ilaçet që bllokojnë një proteinë që shkakton inflamacion, lupus dhe sëmundje të ngjashme mund të funksionojnë gjithashtu për sklerodermën.

Transplantet e qelizave burimore

“Ka shumë interes për një studim të fundit që zbuloi se transplantimet e qelizave burimore për njerëzit me sklerodermë të rëndë mund të kenë rezultate afatgjata, të dobishme”, thotë Dr.Varga.

Në studim, kimioterapia dhe rrezatimi u përdorën për të fshirë sistemin imunitar të personit, dhe më pas qelizat burimore të vetë personit u përdorën për të rindërtuar një sistem të ri. Por Dr. Varga dhe të tjerët paralajmërojnë se transplantimi i qelizave burimore nuk është i përshtatshëm për çdo pacient dhe mund të përfshijë efekte anësore të rrezikshme.

“Por mund të jetë një trajtim premtues për ata me sklerodermë shumë të rëndë,” thotë ai.