MENU
klinika

Studimi i bërë në Amerikë

Teknologjia përmirëson shëndetin e zemrës

22.08.2019 - 16:32

Tiffany Powell-Wile, mjeke në një spital në Washington, D.C është e përkushtuar për t’i bërë njerëzit më të shëndetshëm.

Ajo përqendrohet në kërkime që lidhen me shëndetin e zemrës dhe kushtet që shkojnë me të. Këto përfshijnë mbipesha, presioni i lartë i gjakut dhe diabeti.

Në vitin 2013, Dr. Powell-Wile dhe ekipi i saj filluan studimet se si të ulin normat e këtyre kushteve kronike.

Studimet janë të vendosura në disa bashkësi në Washington, D.C., ku të dhënat nga Departamenti i Shëndetit D.C. tregojnë se normat e mbipeshes janë të larta .

“Ne punojmë me anëtarët e komunitetit për të hartuar dhe realizuar studimet tona,” tha Dr. Powell-Wiley.

Hulumtimi është pjesë e vlerësimit të shëndetit dhe nevojave Kardiovaskulare (CV), një studim që udhëheq ekipi i Dr. Powell-Wiley.

Deri më tani, 153 anëtarë të komunitetit kanë marrë pjesë në Vlerësimin e Shëndetit dhe Nevojave.

Një qëllim i studimit është të kuptoni se si teknologjia e shëndetit celular mund t’i ndihmojë njerëzit të ndjekin më mirë ushqimin dhe ushtrimet e tyre.

Në fillim të studimit, pjesëmarrësit përdorën një program aktiviteti fizik për monitorimin e dorezave dhe aplikacioneve celularë në telefonat e tyre për të ndjekur ushtrimin e tyre gjatë 30 ditëve. Në fund të çdo jave, ata lidhën bandat e tyre në kompjutera për të ngarkuar të dhëna në ekipin e Dr. Powell-Wile.

Më shumë se 80 përqind e pjesëmarrësve në studim përdorën shiritat e durëve gjatë 30 ditëve të plota.

kolana e librave

“Ky ishte një nga studimet e para për të treguar fizibilitetin e teknologjisë së shëndetshme që mund të vishet në një popullatë të prekur nga pabarazitë shëndetësore,” tha Dr. Powell-Wiley.

Dr. Powell-Wile shton se zonat me nivele më të ulëta të të ardhurave, si ato me të cilat ajo punon në D.C., shpesh mund të kenë më pak burime. Kjo do të thotë mungesë e opsioneve të ushqimit të shëndetshëm dhe dyqane ushqimore, parqe ose qendra rekreative.

“Edhe kur ato burime janë të disponueshme, ju mund të jeni të kufizuar në përdorimin e tyre për shkak të sigurisë së perceptuar në komunitet,” thotë ajo.

Ekipi i saj shpreson që duke përdorur aplikacione celularë, njerëzit në këto komunitete mund të marrin mbështetjen e nevojshme — në lagjet e tyre.

“Ne duam të marrim disa nga mjetet që ne po zhvillojmë – të paktën aplikacionet e lëvizshme” për të parë nëse ato janë efektive në promovimin e shëndetit të zemrës dhe pastaj t’i përshtatin ato në pjesë të tjera të vendit”, tha ajo.

Për ata që janë të interesuar në përmirësimin e zemrës dhe shëndetin e përgjithshëm, Dr. Powell-Wile thotë se udhëzimet e reja të aktivitetit fizik janë një vend i mirë për të filluar.

Ata mund t’ju ndihmojnë të kuptoni se sa ushtrim është i duhur për ju. Por ajo thotë se është në rregull të fillosh ngadalë.

“Edhe nëse nuk jeni duke bërë ndonjë ushtrim tani, ju prapëseprapë mund të filloni me një lloj aktiviteti dhe të rriteni sa të jeni në gjendje,” thotë ajo.

“Ju nuk duhet të bëni maratona. Gjeni atë që funksionon për ju dhe përpiquni ta bëni atë.”