MENU
klinika

Mësoni shkakun!

Zhvendosje apo shtrembërim i gishtave?

24.08.2019 - 15:52

Zhvendosjet e gishtave ndodhin kur kockat e gishtërinjve lëvizin jashtë pozicionit të tyre normal.

Shumica e zhvendosjeve të gishtave ndodhin në nyjen e mesme, zakonisht kur gishti është i përkulur prapa,

Zakonisht, gishti është dukshëm i shtrembër.

Për të diagnostikuar një zhvendosje të gishtit, mjekët bëjnë një  rreze x nga disa kënde.

Pas injektimit të një anestezie  në bazën e gishtit të prekur, mjekët zakonisht mund të manipulojnë kockat përsëri në vend pa operacion.

Në mënyrë tipike, njerëzit duhet të veshin një dorashkë  për rreth 3 javë.

Shumica e zhvendosjeve të gishtërinjve ndodhin në nyjen e mesme. Por ato mund të ndodhin në nyje të tjera gishtash. Zakonisht ndodhin kur gishti është i përkulur prapa, siç mund të ndodhë kur një basketbollist  ose bejsbollist godet majën e një gishti të shtrirë. Por ato mund të ndodhin kur gishti është i përkulur anash ose përpara.

Ligamentet që mbajnë kockat e gishtit së bashku mund të jenë të këputuar.

Nëse një kockë gishti tërhiqet larg nga tendinat e bashkangjitur me të, një pjesë e eshtrave mund të këputet dhe të qëndrojë e bashkuar në tendin (e quajtur frakturë avullores).

  • Simptomat

Zakonisht, gishti duket i shtrembër. Është  e dhimbshme dhe gishti është i fryrë.

  • Diagnoza

Rreze rëntgen;

kolana e librave

Nëse njerëzit dyshojnë se gishti i tyre është zhvendosur, duhet të shohin menjëherë një mjek.

Rrezet X merren nga disa këndvështrime.

  • Trajtimi

Manipulimi ose operacioni për të vendosur eshtrat në vend;

Kirurgji;

Për të trajtuar shumicën e dislokimeve, mjekët injektojnë një anestezik në bazën e gishtit të prekur, dhe kockat e gishtit vendosen përsëri në vend (i quajtur zvogëlim).

Zakonisht, ulja bëhet pa kirurgji (ulje e mbyllur).

kallot e kembeve-konica.al

Sidoqoftë, operacioni mund të jetë i nevojshëm – për shembull, kur:

-Mjekët nuk mund të drejtojnë gishtin manualisht.

-Lidhja mbetet e paqëndrueshme pasi të jetë rregulluar me dorë.

-Njerëzit gjithashtu kanë një frakturë të madhe.

Pasi kyçja të vendoset përsëri, mjekët gjithashtu lëvizin butësisht gishtin në drejtime të ndryshme për të përcaktuar se sa keq dëmtohen ligamentet.

Zakonisht, një dorashkë është aplikuar dhe zakonisht vishet për rreth 3 javë.