MENU
klinika

Mësojeni!

A mund të jeni të shëndetshëm nëse jeni mbipeshë?

21.09.2019 - 14:29

Nëse jeni mbipeshë, por keni shmangur çështjet shëndetësore kronike si kolesteroli i lartë dhe presioni i lartë i gjakut, mund të mos mendoni se humbja e peshës është përparësi.

Por një analizë e pesë vjet rekordeve mbi 3.5 milion njerëz – nën peshë, peshë normale, mbipeshe dhe obezë – ka gjetur arsye për shqetësim.

Studiuesit zbuluan se edhe nëse njerëzit nuk kishin ndonjë sëmundje metabolike në fillimin e mbajtjes së regjistrave, ata që ishin obez kishin më shumë të ngjarë se ata me peshë normale të zhvillonin çështje shëndetësore me kalimin e kohës.

Këto çështje shëndetësore përfshijnë sëmundje koronare të zemrës, sëmundje cerebrovaskulare, dështim të zemrës dhe sëmundje vaskulare periferike (një çrregullim qarkullimi që prek enët e gjakut përtej trurit dhe zemrës).

Por askush nuk është plotësisht imun ndaj problemeve shëndetësore. Studiuesit zbuluan gjithashtu se të qenit në një peshë normale nuk eliminon domosdoshmërisht të gjithë rrezikun për anomalitë metabolike, si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe diabeti.

Në të vërtetë, 10% e atyre me një peshë normale kishin të paktën një çështje metabolike. Gjithashtu, pavarësisht nga pesha juaj, sa më shumë shenja shëndetësore që keni, aq më të mëdha janë shanset për një ngjarje në zemër, si një sulm apo goditje.

Ky hulumtim nënvizon rëndësinë e marrjes së një kontrolli të rregullt shëndetësor dhe njohjes së numrave tuaj: kolesterolin (total, HDL dhe LDL) dhe trigliceridet; presioni i gjakut (sistolik dhe diastolik); dhe sheqer në gjak.

Atëherë mund të punoni me mjekun për ndryshimet në stilin e jetës për të përmirësuar shëndetin tuaj dhe faktorët e rrezikut, pavarësisht nëse humbja e peshës duhet të jetë pjesë e planit.