MENU
klinika

Si mund të parandalohet ajo?

Çfarë është insuficienca venoze kronike?

15.09.2019 - 18:04

Pamjaftueshmëria venoze kronike është dëmtim i venave të këmbëve që e ndalojnë gjakun të rrjedhë normalisht.

Flebitis është inflamacion i njërës nga venat. Shpesh shkaktohet nga një mpiksje gjaku në venë . Sindroma postflebitike është një problem që ndodh pasi të keni patur flebit.

Pamjaftueshmëria venoze kronike mund të shkaktojë dhimbje, ënjtje, skuqje të lëkurës, plagë të këmbëve dhe ndryshime në mënyrën se si këmbën duket.

Mjekët bëjnë ultratinguj (eko) për të parë rrjedhën e gjakut në venat e këmbëve për të treguar nëse keni insuficencë venoze kronike.

Për të trajtuar insuficencën kronike venoze, mbani këmbën të ngritur, vishni çorape me kompresim dhe trajtoni me kujdes çdo plagë të lëkurës.

  • Çfarë shkakton insuficiencë venoze kronike?

Shkaku kryesor i insuficencës kronike venoze është:

Pasja e një mpiksje gjaku në këmbë (tromboza e venave të thella);

Një mpiksje gjaku në venë mund të shkaktojë dhëmbje dhe probleme me valvulat në vena. Valvulat janë 2 fletë të indeve që veprojnë si porta të njëanshme.

Ata lejojnë që gjaku të rrjedhë vetëm në një drejtim, drejt zemrës. Nëse valvulat dëmtohen, gjaku mblidhet në këmbë. Dëmtimi i valvulave pasi keni një mpiksje gjaku në venë mund të shkaktojë probleme të këmbëve të quajtura sindromi postflebitik.

  • Valvulat me një drejtim në venë

Valvulat me një drejtim përbëhen nga dy fletë (pirgje ose fletëpalosje) me skaje që takohen. Këto valvola ndihmojnë venat të kthejnë gjakun në zemër.

Ndërsa gjaku lëviz drejt zemrës, valvulat shtyn kasetat e hapura si një palë dyer lëkundësë një-drejtimëshe. Nëse graviteti tërheq rrjedhjen e gjakut mbrapa ose nëse gjaku fillon të kthehet mbrapa në një venë, valvulat menjëherë mbyllen , duke parandaluar rrjedhën e prapambetur.

Ju keni një shans më të lartë për të patur insuficiencë kronike venoze nëse:

Keni një dëmtim të këmbës;

Jeni një person i moshuar;

Jeni mbipeshë;

  • Cilat janë simptomat e insuficencës kronike venoze?

Simptomat mund të përfshijnë:

Enjtja e këmbëve që zakonisht përmirësohet pasi të jeni shtrirë disa orë;

Venat varikoze (venat e enjtura në këmbë që shpesh mund t’i shihni si fryrje nën lëkurë);

Lëkura me luspa dhe kruarje në pjesën e brendshme të këmbës – lëkura mund të kthehet në kafe të kuqërremtë;

Nëse keni insuficencë të rëndë venoze:

Këmba mund të bëhet më e madhe se normalja;

Ju mund të keni ulcera të lëkurës (plagë të hapura) që nuk shërohen mirë;

  • Diagnostikimi

Mjekët zakonisht mund të tregojnë nëse keni insuficencë venoze kronike nga simptomat tuaja dhe një provim fizik.

Ndonjëherë mjekët do të bëjnë një ultratinguj të këmbëve.

  • Si e trajtojnë mjekët insuficencën kronike venoze?

Trajtimi përfshin:

Duke e lënë të pushuar këmbën dhe duke e ngritur atë mbi zemrën – ju do ta bëni këtë për gjysmë ore ose më gjatë, të paktën 3 herë në ditë;

Kompresimi (shtrydhja) e këmbës duke përdorur fashë elastike, çorape të posaçme ose mbështjellës të mbushur me ajër të lidhur me një makinë që shtrydh këmbët herë pas here;

Kujdesi i mirë për çdo plagë të lëkurës;

Mjeku mund të përdor fashë që kanë ilaç në to për të ndihmuar që lëkura të shërohet;

  • Si mund të parandaloj pamjaftueshmërinë kronike venoze?

Bërja e ndryshimeve në jetën tuaj mund të ndihmojë, të tilla si:

Humbja e peshës;

Të qenit aktiv çdo ditë;

Të hash më pak kripë (natrium);

Nëse keni pasur trombozë të venave të thella, mjeku mund të përshkruajë ilaçe për hollimin e gjakut për të parandaluar sindromën postflebitike.