MENU
klinika

Cilat janë simptomat dhe ndihma e parë?

Çfarë është një gjendje “shoku”?

11.09.2019 - 14:30
  • Çfarë është gjendja e shokut?

“Shok” është një urgjencë mjekësore e shkaktuar nga organet që nuk marrin mjaftueshëm gjak dhe oksigjen. Nuk ka asnjë lidhje me “tronditjen” që ne ndiejmë kur diçka na frikëson apo ngacmon diçka. Kur trupi nuk mund të cojë mjaftueshëm gjak në organe, ato organe fillojnë të mbyllen. Presioni i gjakut është shumë i ulët kur jeni në gjendje shoku.

Ju mund të tronditeni nga humbja e shumë gjakut, të mos keni lëngje të mjaftueshme në trup, ose të keni probleme me zemrën, infeksione të rënda ose reagime alergjike.

Shoku ju bën të ndjeheni të dobët, marramendës dhe mund të kaloni në hutim.

Mjekët trajtojnë shkakun e tronditjes dhe ju japin lëngje, oksigjen, dhe nganjëherë ilaçe për të ndihmuar në ngritjen e tensionit.

Pa trajtim, dikush në shok do të vdesë.

Njerëzit në shok kanë nevojë për trajtim urgjent. Nëse mendoni se dikush është në shok:

Thirrni menjëhërë urgjencën.

Mundohuni të ndaloni çdo gjakderdhje të madhe duke vënë presion në vendin e gjakderdhjes me një leckë.

Shtrojeni personin poshtë, mbuluar për ngrohtësi me këmbë pak të ngritura.

  • Çfarë shkakton tronditje?

Tronditja shkaktohet nga mbyllja e organeve (si truri, zemra dhe mushkëritë) sepse nuk po marrin mjaftueshëm gjak. Ekzistojnë lloje të ndryshme të shokut në varësi të faktit pse organet nuk po marrin mjaftueshëm gjak:

Trupi nuk ka mjaft gjak ose lëngje, sepse keni nxjerrë shumë ose jeni të dehidratuar;

Zemra nuk po pompon sa duhet;

Enët e gjakut pushojnë dhe zgjerohen, gjë që mund të ndodhë nëse keni një reaksion alergjik, infeksion të rëndë, helmim ose dëmtim të sistemit nervor;

kolana e librave

  • Cilat janë simptomat e shokut?

Simptomat e shokut përfshijnë:

Dobësi, marramendje dhe konfuzion;

Lëkura e zbehtë, e djersitur;

Ndjesi dobësie;

Ndjeheni të sëmurë në stomakun dhe keni të vjella;

  • Si mund të thonë mjekët nëse jam në shok?

Mjekët e dinë nëse jeni në shok bazuar në simptomat dhe presionin e gjakut. Ata do të bëjnë teste për të kuptuar shkakun nëse nuk është e qartë bazuar në simptomat tuaja.

  • Si e trajtojnë mjekët shokun?

Mjekët do t’ju trajtojnë në spital dhe do t’ju japin:

Oksigjeni përmes një maskë për fytyrën ose një tub frymëmarrjeje;

Lëngjet IV (lëngjet që jepen në vena përmes një tubi të hollë plastik);

Transfuzioni i gjakut nëse keni humbur shumë gjak;

Ndonjëherë, ilaç për të ngritur presionin e gjakut;

Mjekët gjithashtu trajtojnë shkakun e tronditjes, e cila mund të përfshijë dhënien e ilaçeve të tjera ose kryerjen e operacionit.