MENU
klinika

Çfarë e shkakton atë?

Cilat janë simptomat e para të anemisë?

13.09.2019 - 12:34

Anemia nuk ka mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut ose hemoglobinë. Qelizat e kuqe të gjakut bartin oksigjenin nga mushkëritë në të gjitha organet.

Hemoglobina është substanca brenda qelizave të kuqe të gjakut që në të vërtetë mbart oksigjenin.

Kur keni shumë pak qeliza të kuqe të gjakut ose shumë pak hemoglobinë, gjaku nuk mund të bart të gjithë oksigjenin që trupi ka nevojë.

Anemia shkakton lodhje dhe dobësi;

Ka shumë shkaqe të anemisë;

Është e rëndësishme të testoni për aneminë ndërsa plakeni pasi mund të shkurtojë jetëgjatësinë;

  • Çfarë shkakton aneminë?

Shkaqet e anemisë përfshijnë:

Humbja e shumë gjaku për shkak të një dëmtimi, periudhat e rënda të menstruacioneve, ose probleme të traktit gastrointestinal GI ose të traktit urinar (gjakderdhje kronike);

Mos bërja e mjaftueshme e qelizave të kuqe të gjakut, sepse trupit i mungon hekuri, vitamina B12, ose folati, ose sepse keni leuçemi ose ndnj tjetër;

Trupi juaj shkatërron shumë qelizat e kuqe të gjakut;

  • Cilat janë simptomat e anemisë?

Simptomat varen nga sa e rëndë është anemia.

Anemia e butë shkakton:

Ndjeheni të dobët dhe të lodhur;

Zbehje;

anemia
anemia
  • Anemia e rëndë shkakton:

Dobesi dhe marramendje;

Ndjeheni të etur;

Djersitje;

Puls i dobët, i shpejtë

Kërcitjet e këmbës së poshtme gjatë ushtrimit;

Gulçim;

Dhimbje gjoksi;

Si tregojnë mjekët nëse kam anemi?

Mjekët bëjnë një test gjaku për të matur nivelin e hemoglobinës dhe qelizave të kuqe të gjakut.

Ata mund të bëjnë teste të tjera për të gjetur shkakun e anemisë.

  • Si e trajtojnë mjekët aneminë?

Nëse një problem shëndetësor po shkakton aneminë , mjekët trajtojnë atë problem shëndetësor. Trajtimi varet nga lloji i anemisë që keni.

anemia
anemia
  • Mjekët mund të trajtojnë aneminë me:

Shtesat e hekurit, të marra si pilula ose nga vena (IV);

Shtesa të tjera, të tilla si vitamina B12 ose folate;

Transfuzion i qelizave të kuqe të gjakut, për anemi të rëndë;

Ilaçe që bëjnë që trupi të bëjë më shumë qeliza të kuqe të gjakut;