MENU
klinika

Mësoni çfarë e shkakton

Keni skuqje, lëkurë të irrituar apo plagë midis gishtave?

04.09.2019 - 18:21

Kërpudhat zakonisht i bëjnë “shtëpitë” e tyre në zona me lagështi të trupit, ku sipërfaqet e lëkurës takohen: midis gishtërinjve, në zonën gjenitale dhe nën gjoks .

 Infeksionet e zakonshme të lëkurës kërpudhore shkaktohen nga kërpudhata  (të tilla si Candida ose Malassezia furfur) ose dermatofite, të tilla si Epidermophyton, Microsporum, dhe Trichophyton.

Shumë kërpudha të tilla jetojnë vetëm në shtresën më të lartë të epidermës (stratum corneum) dhe nuk depërtojnë më thellë. Njerëzit obezë kanë më shumë të ngjarë të marrin këto infeksione sepse ato kanë lëkurë të tepërt ose të varuar , veçanërisht nëse lëkura poshtë  një pjese tjetër lëkure irritohet dhe prishet (intertrigo).

Njerëzit me diabet kanë tendencë të jenë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve kërpudhore gjithashtu.

Sipas studimeve , infeksionet kërpudhore në njërën pjesë të trupit mund të shkaktojnë skuqje në pjesët e tjera të trupit që nuk janë të infektuar. Për shembull, një infeksion i kërpudhave në këmbë mund të shkaktojë një skuqje të mpiksur dhe gunga në gishta. Këto shpërthime (dermatofitide, ose reagime identiteti ose id) janë reagime alergjike ndaj kërpudhave. Ato nuk rezultojnë nga prekja e zonës së infektuar.

Diagnoza

Ekzaminimi  ose kulturat e lëkurës

Mjekët mund të dyshojnë për një infeksion të kërpudhave kur shohin një skuqje të kuqe, të irrituar ose me luspa në një nga zonat që preken zakonisht.

Ato zakonisht mund të konfirmojnë diagnozën e një infeksioni kërpudhor të lëkurës duke hequr një sasi të vogël të lëkurës dhe duke e ekzaminuar atë nën mikroskop ose të vendosur në një medium kulture, ku kërpudhat specifike mund të rriten dhe të identifikohen.

Trajtimi

Ilaçet antifungale

Masat për të parandaluar lagështinë

Infeksionet e kërpudhave trajtohen në mënyrë tipike me ilaçe antifungale, zakonisht me ilaçe antifungale që aplikohen direkt në zonën e prekur (quhen ilaçe topike).

Ilaçet aktuale mund të përfshijnë kremra, xhel, locione ose shampo. Ilaçet antifungale gjithashtu mund të merren nga goja.

Përveç ilaçeve, njerëzit mund të përdorin masa për të mbajtur të thatë zonat e prekura, të tilla si aplikimi i pluhurave ose veshja e këpucëve me majë të hapur.

Për disa infeksione, mjekët japin kortikosteroide për të lehtësuar inflamacionin dhe kruajtjen.