Kromi është një mineral i kërkuar në sasi të vogla nga trupi. Mundëson funksionimin e insulinës.
Produktet me drithëra të plotë janë burime të mira të kromit, siç janë karrotat, patatet, brokoli dhe melasa. Picolinate shpesh jepet me kromin në shtesë, për të ndihmuar trupin të thithë kromin në mënyrë më efikase.
- Pretendimet medicinale
Megjithëse mungesa e kromit dëmton funksionin e insulinës, plotësimi nuk ka treguar se ndihmon njerëzit me diabet, përveç ndryshimeve të vogla në sheqerin në gjak.
Ekzistojnë prova që mund të ndihmojnë në humbjen e peshës, por efekti është i vogël. Thuhet se kromi ndërton muskuj, ose zvogëlon dhjamin e trupit, por nuk ka asnjë provë për të mbështetur këto pretendime.
Shtojcat e kromit mund të ulin nivelet e kolesterolit dhe lipoproteinës me densitet të ulët (LDL) – kolesterolin e keq, si dhe të rrisin nivelet e lipoproteinës me densitet të lartë (HDL) – kolesterolin e mirë, por nuk ka prova që ta mbështesin këtë.
- Efektet anësore të mundshme
Shtojcat e kromit ndërhyjnë në thithjen e hekurit. Disa forma të kromit mund të shkaktojnë acarim të stomakut ose ulçerë. Rrallë, është raportuar dëmtimi i veshkave ose mëlçisë; prandaj, njerëzit me çrregullime në veshka ose mëlçi nuk duhet të marrin krom.
Niveli maksimal i sigurt i marrjes së kromit nuk dihet. Disa prova sugjerojnë që kromi dëmton kromozomet dhe si pasojë mund të jetë i dëmshëm ose mbase të shkaktojë kancer.
Ndërveprimet e mundshme të ilaçeve.
Asnjë nuk është i dokumentuar mirë.