MENU
klinika

Kujdes!

Kuron osteoartritin, por mund të shkaktojë reaksione

15.09.2019 - 17:32

Glukozamina nxirret nga një material i pranishëm në kthetrat e gaforreve, midhjeve të detit dhe karkalecave.

Glukozamina merret në formë tabletash ose kapsule, zakonisht si glukozaminë sulfat, por ndonjëherë si hidroklorur i glukozaminës. Glukozamina shpesh merret me sulfate kondroitine.

  • Pretendimet medicinale

Njerëzit marrin glukozaminë kryesisht për të trajtuar osteoartritin e gjurit. Roli i tij në trajtimin e osteoartritit në vende të tjera është më pak i përcaktuar mirë. Provat janë konfliktuale. Disa prova sugjerojnë se ka efekte lehtësuese të dhimbjes dhe modifikimin e sëmundjes, ndërsa studime të tjera të mëdha dhe të dizajnuara mirë tregojnë se nuk ka asnjë përfitim.

Një studim i madh ka treguar që hidrokloruri i glukozaminës është i dobishëm kur kombinohet me kondroitin sulfat. Provat mbështesin përdorimin e glukozaminës sulfate nga një prodhues specifik, Rotta Research Laboratorium, për osteoartritin e butë deri të moderuar në gju kur merret për të paktën 6 muaj.

Përfitimi i glukozaminës për osteoartritin e rëndë në gju ose osteoartritin në vende të tjera është më pak i qartë.

  • Efektet anësore të mundshme

Glukozamina është e sigurt për shumicën e njerëzve. Efektet anësore të zakonshme janë kruajtja dhe problemet e buta të tretjes si urth, diarre, të përzjera dhe vjellje.

Efektet e tjera anësore përfshijnë lodhjen, dhimbjen e kokës, vështirësinë e gjumit, ndjeshmërinë ndaj diellit dhe ndryshimet e thonjve.

Njerëzit me sëmundje të mëlçisë duhet të shmangin glukozaminën nëse është e mundur. Personat që kanë një alergji ndaj butakëve si psh midhjet dhe marrin glukozaminë të nxjerrë nga butakët mund të kenë një reaksion alergjik.

Asnjë ndërveprim me ilaçet nuk është provuar.