MENU
klinika

Ja çfarë e shkakton!

Ndjeni dhimbje në pjesën e brrylit dhe parakrahut?

19.09.2019 - 12:55

Epikondiliti lateral është inflamacion i tendinave të muskujve që zgjasin dorën prapa dhe mbrapa.

Dhimbja zhvillohet në aspektin e jashtëm të bërrylit dhe pjesën e pasme të parakrahut.

Akulli, pushimi, analgjezikët dhe ushtrimet janë zakonisht efektive.

Muskujt e parakrahut që janë ngjitur në pjesën e jashtme të bërrylit mund të bëhen të lënduara kur stresohen në mënyrë të përsëritur.

Tendoni që bashkon këto muskuj në bërryl mund të bëhet i përflakur dhe shumë i lënduar.

  • Shkaqet

Epikondiliti lateral mund të shkaktohet nga kthimet dhe levizjet e përsëritura të dorës si psh duke luajtur tenis. Aktivitete të tjera (për shembull krehja e flokëve, mbajtjes së peshave për një kohë të gjatë ose në mënyrë të përsëritur dhe me force ) gjithashtu mund të shkaktojnë epikondilitin lateral.

  • Simptomat

Dhimbja shfaqet në pjesën e jashtme të parakrahut kur kyçi i dorës shtrihet larg pëllëmbës. Dhimbja mund të shtrihet nga rreth bërrylit deri në mes të parakrahut.

Dhimbja mund të rritet nga kapja e fortë (shtrëngimi i dorës) ose madje edhe kthesat e dorës. Vazhdimi i stresit muskujt e parakrahut mund të përkeqësojnë këtë gjendje dhe të rezultojnë në dhimbje edhe kur parakrahu nuk është duke u përdorur.

kolana e librave

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku;

Mjekët bëjnë diagnozën bazuar në simptomat dhe rezultatet e një ekzaminimi fizik. Bërryli i jashtëm dhemb kur personi vendos krahun dhe pëllëmbën e dorës poshtë në një tavolinë dhe përpiqet të ngrejë dorën kundër rezistencës duke e përkulur dorën.

  • Trajtimi

Pushim;

Riaftësim;

Akulli aplikohet në bërryl, dhe ushtrimet që shkaktojnë dhimbje shmangen. Ushtrimet që nuk përdorin kryesisht muskujt e ekstensorit të kyçeve, të tilla si vrapimi ose çiklizmi, mund të zëvendësohen për të mbajtur aftësinë fizike.

Ndërsa dhimbja zvogëlohet, mund të fillohet fleksibiliteti i bërrylit dhe i krahut dhe ushtrimet forcuese.

Kur dhimbja për shkak të epikondilititit lateral është e rëndë, një mjek mund të injektojë një kortikosteroid në bërrylën e jashtme. Kirurgjia është e rrallë e nevojshme.