MENU
klinika

Ja çfarë ndodh dhe çfarë duhet të bëni!

Trupi i fëmijës dridhet për rreth 15 minuta?

20.09.2019 - 13:59
  • Çfarë janë ethet febrile?

Febrile do të thotë të kesh ethe. Konfiskimet janë konvulsione (lëvizje të papritura, dridhje) të shkaktuara nga një shpërthim anormal i aktivitetit elektrik në tru. Ehet febrile janë konvulsione që fëmijët marrin ndonjëherë për shkak të etheve.

  • Krizat:

Janë shkaktuar nga një ethe e lartë;

Më shpesh ndodhin në fëmijë të shëndetshëm, të moshës 6 muaj deri në 3 vjeç;

Zgjat më pak se 15 minuta;

Zakonisht trajtohen në familje;

Shumë fëmijë që kanë një ethe febrile vetëm njëherë kanë një të tillë.

Megjithëse ethet febrile mund të jenë të frikshme për tu parë, ato janë të padëmshme. Sidoqoftë, disa çrregullime serioze siç janë infeksionet e trurit (meningjiti) shkaktojnë ethe dhe kriza. Në ato raste, është çrregullimi serioz që shkakton krizën, e jo vetë ethet. Krizat e shkaktuara nga një çrregullim serioz nuk konsiderohen kriza febrile.

  • Çfarë shkakton ethe febrile?

Krizat febrile shkaktohen nga një ethe. Ethet shpesh shkaktohen nga një infeksion i butë, si ftohja ose infeksioni i veshit. Askush nuk e di pse një ethe ndonjëherë shkakton kriza në një fëmijë.

  • Cilat janë simptomat?

Ekzistojnë dy lloje të kriza febrile – të thjeshta dhe komplekse. Ata kanë simptoma të ndryshme.

  • Të thjeshta:

I gjithë trupi i fëmijës dridhet për më pak se 15 minuta;

  • Komplekse:

I gjithë trupi i fëmijës tronditet për më shumë se 15 minuta (vazhdimisht ose me pauza), ose;

Vetëm një anë e trupit të fëmijës dridhet, ose;

Krizat ndodhin të paktën dy herë brenda 24 orëve;

Gjatë krizës , fëmija nuk do të jetë i vetëdijshëm për ju ose nuk do të jetë në gjendje të flasë.

Sidoqoftë, fëmija do të vazhdojë të marrë frymë.

  • Çfarë testesh do të bëjë mjeku?

Për shkak se disa infeksione serioze të trurit që shkaktojnë ethe gjithashtu shkaktojnë kriza, një mjek duhet të kontrollojë fëmijën. Çoni fëmijën në urgjencë nëse ka një krizë dhe:

Ka ethe, ose;

Kurrë nuk ka pasur një konfiskim më parë

kolana e librave

Mjekët do të pyesin për simptomat e fëmijës dhe më pas do ta ekzaminojnë.

foshnje me probleme me zemren
foshnje me probleme me zemren

Në varësi të asaj që ata gjejnë, mjekët mund të urdhërojnë teste për të kërkuar çrregullime të tjera serioze. Fëmija mund të ketë nevojë për:

Një “trokitje” kurrizore për të kontrolluar një infeksion të trurit (mjeku fut një gjilpërë në pjesën e prapme të fëmijës për të marrë një mostër të lëngut që është rreth trurit dhe palcës kurrizore);

Një MRI (një skanim që tregon fotografi të hollësishme);

Testet e gjakut;

Shumica e fëmijëve nuk do të kenë nevojë për këto teste shtesë

  • Si i trajtojnë mjekët krizat febrile?

Për konfiskimet që zgjasin më pak se 15 minuta:

Ilace për të ulur ethet;

Zakonisht asnjë trajtim tjetër;

  • Për konfiskimet që zgjasin 15 minuta ose më shumë:

Ilaçet për të ndaluar krizat (antikonvulsantët);

Shumica e fëmijëve nuk do të duhet të marrin ilaçe çdo ditë për të parandaluar krizat

Mjekët japin vetëm ilaç për të parandaluar konfiskimet tek fëmijët që kanë pasur:

Shumë kriza febrile;

kriza që zgjasin një kohë të gjatë;

A do të ketë më shumë kriza fëmija im?

Nëse fëmija ka një ose dy konfiskime të thjeshta febrile, ai ka vetëm pak më shumë të ngjarë se fëmijët e tjerë të kenë një çrregullim febril (kriza pa ethe).

Nëse fëmija ka kriza të ndërlikuara febrile ose ka probleme të tjera mjekësore, ateherë ka një rrezik më të lartë për të zhvilluar një çrregullim febril.