MENU
klinika

I nivelit të...

A ishte Tito mason?

22.10.2019 - 07:53

Shumë teoricientë kanë shkruar se Josip Broz–Tito ishte anëtar i masonerisë. Madje, disa prej tyre kanë thënë se ai ishte mason i nivelit të 33-të.

Por, Lozha e Madhe e Kolumbisë Britanike dhe Yukon-it, në sajtin e saj zyrtar shkruan se Tito nuk ishte anëtar i masonerisë, transmeton GazetaMetro.net.

Në faqen zyrtare të saj, shkruan se Tito ishte shërbyes i Partisë Komuniste në portin Karljevica të bregdetit kroat.

Prej 21 shtatorit të 1925 deri më 2 tetor të vitit 1926, dhe se nuk ka dëshmi se ka udhëtuar drejt Napolit gjatë kësaj kohe, kur pretendohet se ishte anëtarësuar në një lozhë italiane të masonerisë.

tito-konica.al

“Në fillim të Luftës së Bytë Botërore, në Jugosllavi kishte 27 lozha. Të përndjekura nga regjimi nacist, masoneria vazhdoi të jetë e ndaluar me ligj edhe në kohën kur Tito ishte në pushtet, edhe pse ka pasur pretendime të pakonfirmuara se disa liderë komunistë ishin masonë para luftës”, shkruan në faqen e Lozhës së Madhe të Kolumbisë Britanike dhe Yukon-it.

“Në merren parasysh qëndrimi i i komunistëve ndaj masonerisë, ndalimi që u ka bërë Tito lozhave, dhe statusi jo i rregullt i masonerisë italiane në atë kohë, nuk ka arsye për të besuar se Tito ishte një mason”, përfundon, shkrimi për Josip Broz i lozhës së madhe kanadeze, nën kupolën e së cilës funksionojnë 140 lozha të masonerisë.