MENU
klinika

Si të veproni!

Çfarë duhet të bëni nëse ju bllokohen veshësh shpesh?

02.10.2019 - 14:07

Çfarë është bllokimi i veshit?

Një bllokim i veshit është diçka e mbledhur në kanalin e veshit. Kanali i veshit është tubi që lidh pjesën e jashtme me daullen e veshit.

Një bllokim i veshit mund të jetë i pakëndshëm, i dhimbshëm dhe e bën të vështirë dëgjimin.

Mjekët duhet të heqin objektin që bllokon veshin.

Mos u mundoni të hiqni objektet nga veshi vet – ju mund ta shtyni objektin më tej ose të dëmtoni veshin. Shkoni tek një mjek.

  • Çfarë shkakton bllokim veshi?

Një bllokim i veshit mund të shkaktohet nga diçka që ndërtohet natyrshëm në kanalin e veshit, siç janë:

Dylli i veshit;

Ind indi mbresë, pas një dëmtimi;

infeksionet ne vesh-konica.al

Një bllokim i veshit gjithashtu mund të shkaktohet nga diçka që nuk bën pjesë në kanalin e veshit, siç janë:

Një objekt i vogël (për shembull, një rruazë , fasule ose një pjesë e ushqimit) që fëmijët mund të vënë në veshin e tyre;

Nje insekt;

  • Cilat janë simptomat e bllokimit të veshit?

Bllokimet e veshit shkaktojnë simptoma si:

Kruarje;

Dhimbje;

Ndjenja e plotësisë në vesh;

Humbja e dëgjimit;

Objektet që nuk i përkasin veshit mund të shkaktojnë infeksion pas disa ditësh të qenit atje. Një infeksion bën që dhimbja dhe lëngu i trashë i dal nga veshi.

  • Si e trajtojnë mjekët një bllokim veshi?

Nëse keni humbje dëgjimi, mjekët mund të testojnë dëgjimin si para ashtu edhe pas heqjes së bllokimit për të parë nëse dëgjimi është përmirësuar.

Marrja e dyllit të veshit;

  • Mjekët do të:

Vendosin peroksid hidrogjeni, glicerinë ose vaj mineral në vesh për ta zbutur atë;

Nxjerrin dyllin e veshit duke përdorur një mjet të veçantë, një mjet thithjeje ose ujitje (mbushin veshin me ujë për të skuqur dyllin e veshit);

Nëse keni një kanal të ngushtë të veshit, dyll të veshit ngjitës ose të trashë, ose një problem afatgjatë të lëkurës në kanalin e veshit, mund t’ju duhet të shkoni tek mjeku për pastrim të rregullt të veshit për të parandaluar më shumë bllokime të veshit.

Mos u mundoni të hiqni dyllin e veshit në shtëpi me shtupë pambuku , lapsat ose qirinjtë e veshit – kjo do ta shtyjë dyllin e veshit më thellë në kanalin e tij dhe mund të dëmtojë veshin ose të shkaktojë infeksion.

  • Heqja e sendeve nga veshi

Është më mirë që mjeku të largojë sendet nga veshi. Disa objekte janë të vështira për t’u hequr dhe duhet të nxirren nga një mjek në vesh, hundë dhe fyt (ENT).

Mjekët heqin objektin duke përdorur një mikroskop dhe mjete të posaçme.

Nëse keni një insekt në vesh, mjekët do të vendosin vaj në kanal ose lidokainë për të vrarë insektin, pastaj ta heqin atë.

Mjekët mund t’u japin fëmijëve ilaçe për t’i bërë ata të përgjumur, kështu që ata nuk do të mbajnë mend se si mjekët heqin objektin – kjo ul mundësinë e dëmtimit të veshit.

Mungesa e hekurit apo sëmundjet kronike?

Ja si të dalloni shkakun e anemisë

Një pjesë e pacientëve ndërpresin medikamentet pa konsultën e mjekëve

Vapa ndikon në shëndetin mendor!

Nga sëmundjet e zemrës te gurtët në veshka

Pesë arsyet shëndetësore përse puhet të pini lëng portokalli