MENU
klinika

Më i përhapuri në këtë stinë

Çfarë duhet të dini për infeksionet e sinusit

07.10.2019 - 21:05

Së bashku me gripin, kjo është koha e vitit për infeksione të sinuseve me hundët të bllokuara , të mbushura me mukus dhe veshët e bllokuar.

Shumica e infeksioneve të sinuseve janë shkaktuar nga viruset, por bakteret gjithashtu mund të fajësohen, sipas Dr. Jessica Grayson, një profesor ndihmës i otolaringologjisë në Universitetin e Alabama në Birmingham.

“Kur njerëzit thonë se kanë presion sinusit, ato mund të nënkuptojnë bllokimin e hundës”, tha Grayson në një njoftim universitar. “Kongjestioni dypalësh mund të nënkuptojë që një person ka një infeksion viral ose një reaksion alergjik. Infeksionet virale nuk zgjedhin

Nëse presioni i sinusit është i izoluar, ju mund të keni një infeksion bakterial, dhe kjo do të thotë që ju duhet të shihni një mjek dhe ndoshta keni nevojë për një antibiotik, tha ajo. Marrja e shumë antibiotikëve , sidoqoftë, mund të ketë efekte negative në sistemin imunitar.

“Me një virus,” shtoi Grayson, “ju thjesht duhet ta lejoni atë të shkojë vet , nuk ka nevoje për ilace.”

Por një decongestant i hundës si Afrin mund të ndihmojë, tha ajo. Grayson rekomandon ta përdorni atë gjatë natës dhe jo më shumë se tre ose katër ditë rresht. Nëse e përdorni atë më gjatë ju rrezikoni të merrni bllokime. “Kjo fillon një cikël të mbrapshtë për t’u bërë i varur nga përdorimi i produktit,” tha ajo.

Përdorimi i ujit të kripur gjithashtu mund të ndihmojë duke larë pasazhet e hundës, tha Grayson. Ditët e para të infeksionit, megjithatë, është i paefektshëm sepse hunda është shumë e fryrë. Steroidet e hundës si Flonaza mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit, tha ajo.

Është gjithashtu sezoni i gripit. “Vaksinohuni “, rekomandoi Grayson. “Edhe nëse merrni grip, ai mund të ndihmojë me ashpërsinë e simptomave.” Dhe, theksoi ajo, ka disa prova që të hash perime si brokoli, lakër brukseli dhe lulelakër mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve virale.

Nëse e humbni ndjenjën e nuhatjes pas një infeksioni të ftohti ose bakterial, shkoni tek mjeku , këshilloi ajo. Trajtimi mund të përfshijë shtesa të acideve të zinkut dhe lipoik, dhe ndoshta rikualifikimi i erës.