MENU
klinika

Kur duhet të shkoni tek një mjek!

Çfarë është dhe çfarë e shkakton gërhitjen?

06.10.2019 - 16:05
  • Çfarë është gërhitja?

Gërhitja është të marrësh frymë me një tingull gërhitës dhe të butë ndërsa jeni në gjumë;

Gërhitja është e zakonshme, veçanërisht tek njerëzit e moshuar;

Gërhitja mund të jetë me zë të lartë dhe mund t’i mbajë zgjuar ata që janë afër jush;

Ju mund të mos jeni të vetëdijshëm që ju gërhitni;

Gërhitja mund të shkaktojë gjumë të dobët gjatë natës dhe shumë përgjumje gjatë ditës (përgjumje e tepruar e ditës);

Humbja e peshës dhe mos pirja e alkoolit afër gjumit mund të ndihmojë në parandalimin e gërhitjes;

Gërhitja mund të trajtohet me pajisje të ndryshme që mund të vishen ose, më rrallë, me operacion për të mbajtur të hapura pjesët e frymëmarrjes;

Burri im ndaloi së gërhituri pasi i dhashë këtë ilac !!!-konica.al
Burri im ndaloi së gërhituri pasi i dhashë këtë ilac !!!-konica.al
  • Kur duhet të shoh një mjek në lidhje me gërhitjen?

Shikoni një mjek nëse gërhitni dhe keni ndonjë nga këto shenja paralajmëruese:

Periudhat e mos frymëmarrjes ose mbytjes gjatë gjumit – zakonisht një anëtar i familjes e vëren këtë;

Dhimbje koke kur zgjoheni në mëngjes;

Përgjumje ekstreme gjatë ditës;

Mbipeshë;

Shumë me zë të lartë, gërhitës i vazhdueshëm;

Ndonjëherë, presioni i lartë i gjakut;

Nëse nuk keni shenja paralajmëruese, ju ndoshta nuk do të duhet të shihni një mjek, përveç nëse gërhitja juaj shqetëson të tjerët.

  • Çfarë e shkakton gërhitjen?

Gërhitja ndodh kur indet e buta në hundë dhe fyt bien kur ju merrni frymë. Relaksimi i muskujve gjatë gjumit ndoshta lejon që indet të rrudhen.

Ndonjëherë, gërhitja shkaktohet nga probleme të frymëmarrjes siç janë apnea obstruktive e gjumit. Apnea është një pauzë në frymëmarrje gjatë gjumit të shkaktuar nga mbyllja e fytit ose rrugëve të frymëmarrjes.

  • Ju keni më shumë të ngjarë të gërhitni nëse:

Jeni më të vjetër se 50 vjeç;

Jeni mashkull;

Jeni mbipeshë (veçanërisht rreth qafës ose barkut);

Pini alkool ose merrni qetësues;

Keni pasur hundë të bllokuara për një kohë të gjatë;

Gërhitja ka tendencë të shkojë në familje;

  • Çfarë do të ndodhë gjatë vizitës tek mjeku ?

Mjekët do të pyesin për simptomat dhe do të bëjnë një provë. Nëse ata mendojnë se mund të keni apnea të gjumit, ata mund të bëjnë:

Një test gjumi;

Në një test gjumi, mjekët monitorojnë frymëmarrjen dhe gjëra të tjera që lidhen me gjumin. Ky test zhvillohet ndërsa jeni duke fjetur. Mund të bëhet brenda natës në një laborator gjumi ose në shtëpi.

Burri im ndaloi së gërhituri pasi i dhashë këtë ilac !!!-konica.al
  • Si e trajtojnë mjekët gërhitjen?

Nëse një problem i tillë si apnea e gjumit po shkakton gërhitjen, mjekët do ta trajtojnë atë.

Nëse keni apnea të gjumit, mjekët mund të:

Ju përshtatin me një mbrojtëse gome speciale të gojës për të mbajtur rrugën e hapur ajrore;

Të përdorni një aparat CPAP (presion i vazhdueshëm pozitiv i rrugëve të frymëmarrjes) për të mbajtur rrugën e ajrit të hapura gjatë gjumit – ju merrni frymë përmes maskës;

Bëni operacion për të riformuar rrugën ajrore ose për të nxjerrë inde (siç janë bajamet e mëdha) që bllokojnë frymëmarrjen;

Nëse nuk ka ndonjë problem themelor që shkakton gërhitjen, mund të ndihmojë të:

Shmangni alkoolin ose ilaçet që ju bëjnë të flini për disa orë para gjumit;

Humb peshë;