MENU
klinika

Ky është shkaku!

Dhimbje ose kërcitje në muskujt e nofullës kur përtypni ushqim?

06.10.2019 - 15:49
  • Cilat janë çrregullimet e përkohshme?

Crregullimet temporomandibulare janë probleme me nyjet, ligamentet, tendinat ose muskujt që lidhin një pjesë të kafkës (kockën e përkohshme) me kockën e nofullës së poshtme (mandibulën). Këto më parë quheshin çrregullime të TMJ (nyjeve të përkohshme).

Nyja temporomandibulare lidh kafkën me kockën e nofullës së poshtme. Kjo e nyje lëviz në shumë mënyra. Ajo hapet , mbyllet dhe rrëshqet prapa, përpara dhe krah njëri-tjetrit. Përtypja krijon një sasi të madhe presioni mbi këtë nyje. Një copë kërc, e quajtur disk, mbron kafkën dhe nofullën e poshtme nga fërkimi ndaj njëri-tjetrit.

Nëse keni një çrregullim temporomandibular, mund të keni dhimbje koke, të keni dhimbje kur përtypni ose të dëgjoni kërcitje kur lëvizni nofullën.

Mjekët ose dentistët zakonisht zbulojnë një çrregullim temporomandibular kur ju ekzaminojnë;

Gratë në vitet e hershme 20 dhe gratë midis 40 dhe 50 vjeç preken më shpesh;

Trajtimi zakonisht përfshin një ilaç për mbrojtjen e gojës dhe ilaçin për lehtësimin e dhimbjes;

  • Çfarë shkakton çrregullime temporomandibulare?

Çregullimet temporomandibulare shkaktohen nga:

Muskujt e tensionuar;

Probleme fizike me nyjen;

Stresi ose ankthi ndonjëherë e vështirëson problemin.

  • Tensioni i muskujve në nofull mund të shkaktohet nga:

Dhëmbët shtrëngues dhe bluarës (bruksizëm);

Stresi emocional ose çrregullime të gjumit;

Mungojnë dhëmbët ose dhëmbët që nuk janë rreshtuar në mënyrë të barabartë (malokluzioni);

  • Problemet e nyjeve në nofulla mund të shkaktohen nga:

Një nyje apo disk i shtrembër tempondibibular;

Artriti, përfshirë osteoartritin, artritin reumatoid, artritin infektiv dhe artritin nga një dëmtim;

Depozitat e kalciumit në nyje;

  • Cilat janë simptomat e çrregullimeve temporomandibulare?

Simptomat e çrregullimeve temporomandibulare mund të përfshijnë:

Dhimbje koke;

Dhimbje në muskujt e nofullës kur përtypni ushqim;

Kërcitje ose mbyllja e nofullës;

Dhimbje pranë nyjes;

Dhimbje ose ngurtësi në qafë që përhapet në krahë;

Marramendje;

Dhimbje në vesh ose bllokim në veshë;

Problemet me gjumin;

Vështirësi për të hapur gojën;

  • Si mund të thonë mjekët nëse kam një çrregullim të përkohshëm?

Mjeku ose dentisti zakonisht mund të gjejnë një çrregullim temporomandibular përkatës duke pyetur për historinë tuaj mjekësore dhe duke bërë një provim fizik. Ndonjëherë, mjekët ju kërkojnë të:

Bëni teste për imazhe, të tilla si MRI, rrezet x, ose skanimi CT;

Merrni lëng nga nyja për të provuar infeksionin në nyje;

Bëni një test gjumi (polisomnografia);

problemet me gelltitjen-konica.al
  • Si i trajtojnë mjekët çrregullimet e përkohshme?

Mjekët do të të përdorin:

Një mbrojtëse gome për dhëmbët;

Ilaç dhimbje, të tilla si ilaçe josteroide anti-inflamatore (NSAIDs);

Mjekët do të trajtojnë shkakun e çrregullimit tuaj përkohshëm.

  • Trajtimet mund të përfshijnë:

Terapi fizike dhe ushtrime nofullash;

Ilaçet për relaksimin e muskujve;

Një pajisje për të ndihmuar ripozicionimin e nofullës;

Kirurgji;

Ilaçet e artritit;

Kompresa të ngrohta;

Shumica e njerëzve ndjehen më mirë brenda rreth 3 muajve. Shumë njerëz shërohen pa trajtim brenda 2 deri në 3 vjet.