MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Dhimbje sysh dhe shikim të errët, të paqartë ose të humbur?

19.10.2019 - 19:36

Çrregullimi i spektrit të Neuromielitit optik prek kryesisht nervat në sy dhe palcën kurrizore, duke bërë që arna të mielinës (substanca që mbulon shumicën e fibrave nervore) dhe fibrat nervore nën to të dëmtohen ose shkatërrohen.

Çrregullimi i spektrit të Neuromielitit është një çrregullim demielinues. Shkakton simptoma të ngjashme me ato të sklerozës së shumëfishtë (MS) dhe më parë konsiderohej një variant i sklerozës së shumëfishtë. Sidoqoftë, çrregullimi i spektrit të neuromielitit zakonisht prek kryesisht sytë dhe palcën kurrizore, dhe skleroza e shumëfishtë gjithashtu ndikon në tru.

Rreziku për t’u bërë i paaftë është më i madh me çrregullimin e spektrit neuromielit optik sesa me sklerozë të shumëfishtë. Kështu, njerëzit me simptoma që sugjerojnë çrregullim të spektrit neuromielitit optik duhet të shkojnë menjëherë tek një mjek.

alergji-ne-syte-konica.al

Shumica e fibrave nervore brenda dhe jashtë trurit janë të mbështjellura me shumë shtresa të indeve të përbëra nga një yndyrë (lipoproteina) e quajtur mielin. Këto shtresa formojnë mbështjelljen e mielinës. Ashtu si izolimi rreth një teli elektrik, veshja mielin mundëson që sinjalet nervore (impulse elektrike) të kryhen përgjatë fibrës nervore me shpejtësi dhe saktësi. Kur veshja e mielinës dëmtohet (quhet demelelinim), nervat nuk kryejnë impulse elektrike normalisht.

Crregullimi i spektrit të Neuromielitit është një sëmundje autoimune. Crregullimet autoimune ndodhin kur keqfunksionimet e sistemit imunitar sulmojnë indet e trupit. Në çrregullimin e spektrit të neuromielitit optik, objektivi i sulmit autoimun është një proteinë e quajtur aquaporin 4, e cila është e pranishme në sipërfaqen e qelizave mbështetëse (të quajtura astrocitet) në tru, palcën kurrizore dhe nervat optikë. Dëmtimi i astrociteve mendohet se çon në demielinim. Në disa njerëz me çrregullim të spektrit neuromielit, optika, sistemi imunitar synon një proteinë tjetër të quajtur glikoproteinën oligodendrocite myelin (MOG), e cila është e pranishme në shtresën e jashtme të mielinës.

  • Simptomat

Çrregullimi i spektrit të Neuromielitit shkakton inflamacion të nervit optik (neuritet optike). Një ose të dy sytë mund të preken. Crregullimi shkakton episodet e dhimbjes së syve dhe shikimit të errët, të paqartë ose të humbur.

Ditë në javë (nganjëherë vite) më vonë, gjymtyrët preken. Njerëzit mund të humbasin përkohësisht ndjesinë. Mund të kenë spazma të dhimbshme të muskujve, dhe krahët dhe këmbët mund të bëhen të dobëta dhe ndonjëherë të paralizuara. Njerëzit mund të mos jenë në gjendje të kontrollojnë fshikëzën (mosmbajtjen e urinës) dhe zorrët (mosmbajtje fekale).

Në disa njerëz, pjesa e palcës kurrizore që kontrollon frymëmarrjen është e infektuar , duke çuar në vështirësi në frymëmarrje, e cila është kërcënuese për jetën.

Crregullimi i spektrit të Neuromielitit përparon ndryshe në secilin person. Ndërsa çrregullimi përparon, njerëzit mund të kenë spazma të shkurtra, të shpeshta dhe të dhimbshme të muskujve. Përfundimisht, verbëria, humbja e ndjesisë dhe dobësia e muskujve në gjymtyrë dhe mosfunksionimi i fshikëzës dhe zorrëve mund të bëhet i përhershëm.

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku;

Imazhe rezonancë magnetike;

Përgjigjet e evokuara;

Testet e gjakut;

Për të diagnostikuar çrregullimin e spektrit neuromielitik optik, mjekët vlerësojnë sistemin nervor (ekzaminimin neurologjik) gjatë një ekzaminimi fizik. Nervi optik ekzaminohet me një oftalmoskop.

Zakonisht, testet përfshijnë imazhe me rezonancë magnetike (MRI) të trurit për të përjashtuar sklerozën e shumëfishtë. MRI i palcës kurrizore dhe përgjigjet e evokuara bëhen për të konfirmuar diagnozën e çrregullimit të spektrit të neuromielitit.

Kur testi i përgjigjeve të evokuara përdoret për të diagnostikuar çrregullimin e spektrit optik të neuromielitit, stimulohen për shikimin (siç është drita ndezëse) për të aktivizuar zona të caktuara të trurit. Pastaj, elektroencefalografia përdoret për të zbuluar përgjigjen ndaj stimujve. Bazuar në këto përgjigje, mjekët mund të tregojnë se sa mirë funksionon nervi optik.

Testet e gjakut për të zbuluar antitrupa specifikë ndaj akuaporin 4 dhe glikoproteinës së oligodendrociteve mielin mund të bëhen për të dalluar çrregullimin e spektrit optik të neuromielitit nga skleroza e shumëfishtë. (Antitrupat janë proteina të prodhuara nga sistemi imunitar për të ndihmuar në mbrojtjen e trupit kundër një sulmuesi të veçantë.)

  • Trajtimi

Kortikosteroidet;

Shkëmbimi i plazmës;

Barnat që shtypin sistemin imunitar;

Nuk ka shërim për çrregullimin e spektrit neuromielitik. Sidoqoftë, trajtimet mund të ndalojnë episodet, të kontrollojnë simptomat dhe të parandalojnë përsëritjen e episodeve.

Një kortikosteroid (siç është metilprednisoloni) dhe një ilaç që shtyp sistemin imunitar (një imunosupresant, siç është azathioprine) shpesh përdoren për të ndaluar dhe parandaluar episodet. Rituximab (një antitrup monoklonal i përdorur si një imunosupresant dhe një ilaç kimioterapie) mund të përdoret për të zvogëluar numrin e antitrupave jonormal dhe për të kontrolluar çrregullimin.

Shkëmbimi i plazmës mund të ndihmojë njerëzit që nuk reagojnë ndaj kortikosteroideve. Për këtë trajtim, gjaku hiqet, atëherë antitrupat jonormal hiqen, dhe gjaku i kthehet personit.

Trajtimi i simptomave është i ngjashëm me atë për sklerozën e shumëfishtë. Baclofen ose tizanidine mund të lehtësojnë spazmat e muskujve.