MENU
klinika

Kujdes, është shumë e rrezikshme!

Enjtje qepallash, dhimbje koke, fytyre, humbje shikimi?

11.10.2019 - 12:47

Tromboza sinusore kavernoze është një çrregullim shumë i rrallë në të cilën formohet një mpiksje gjaku (tromboza) në sinusin kavernoz (një venë e madhe në bazën e kafkës).

Tromboza e sinusit kavernoz zakonisht shkaktohet nga përhapja e baktereve nga infeksionet e fytyrës dhe dhe gojës ose sinuset.

Simptomat përfshijnë dhimbje në kokë dhe fytyrë, shqetësime në shikim, sy të fryrë dhe ethe të larta.

Diagnoza bazohet në simptoma dhe rezultatet e rezonancës magnetike ose tomografisë së kompjuterizuar CT.

Edhe me trajtimin, çrregullimi mund të rezultojë në pasoja të rënda ose të jetë fatale.

Doza të larta të antibiotikëve jepen për të eleminuar infeksionin.

higjiena e dhimbjes se kokes-konica.al

Sinusi kavernoz është një venë e madhe në bazën e kafkës, prapa syve. Kjo venë kullon gjakun nga venat në fytyrë. Sinusi kavernoz nuk është një nga sinuset e mbushura nga ajri rreth hundës (sinuset e hundës).

Tromboza sinusore kavernoze (CST) mund të ndikojë në nervat kraniale që lëvizin sytë dhe furnizojnë ndjesinë në fytyrë. CST gjithashtu mund të çojë në një infeksion të trurit dhe lëngut përreth meninges (meningoencefalitit), abscesin e trurit, goditje në tru, verbëri dhe një gjëndër nën hipofizë joaktive (hipopituitarizëm).

  • Shkaqet

Tromboza e sinusit kavernoz zakonisht shkaktohet nga përhapja e baktereve (zakonisht Staphylococcus aureus) nga një infeksion i sinusit të fytyrës, dhëmbit ose hundës.

CST mund të shkaktohet nga infeksione të zakonshme të fytyrës siç janë infektimet e vogla të hundës rreth folikulave të flokëve (furuncles), celulitit orbital ose sinusitit sphenoid ose etmoid. Për shkak se CST është një ndërlikim i mundshëm, mjekët gjithmonë i konsiderojnë seriozisht infeksionet në zonën përreth hundës deri tek kapakët e syve.

  • Simptomat

Tromboza sinusale kavernoze shkakton simptoma të tilla si sy të çrregulluar në mënyrë anormale (proptozë) që ndodh me ditë, ënjtje të qepallës, dhimbje koke të fortë, dhimbje të fytyrës ose mpirje, lëvizje të dëmtuara të syve (okulistikë) me shikim të dyfishtë, humbje të shikimit, përgjumje dhe ethe të lartë.

Nëse bakteret përhapen në tru, mund të zhvillohen përgjumje më të rëndë, kriza, gjendje kome dhe ndjesi anormale ose dobësi të muskujve në zona të caktuara.

  • Diagnoza

Imazhe rezonancë magnetike ose tomografi;

Kultura e gjakut;

Tapezma kurrizore (shpimi i mesit);

Për të diagnostikuar trombozën e sinusit kavernoz, mjekët bëjnë imazhe me rezonancë magnetike (MRI) ose tomografi (CT) të sinuseve, syve ,trurit dhe të hundës. Për të identifikuar bakteret, një mostër gjaku dërgohet në një laborator për t’u kulturuar. Mund të bëhet edhe një analizë e lëngut kurrizor.

  • Prognoza

Edhe me trajtimin, tromboza sinusore kavernoze mund të jetë akoma kërcënuese për jetën. Rreth 30% e të gjithë personave të prekur dhe rreth 50% e personave të prekur që gjithashtu kanë sinusit sphenoid, vdesin. 30% të tjerë zhvillojnë efekte pasuese serioze (të tilla si lëvizje të dëmtuara të syrit dhe shikim të dyfishtë, verbëri, paaftësi për shkak të goditjes në tru dhe hipopopituitarizëm), të cilat mund të jenë të përhershme.

dhimbje koke nga migrena-konica.al
  • Trajtimi

Antibiotikët nga vena;

Kirurgji për të kulluar infeksionin;

Kortikosteroidet dhe hormonet e tjera plotësuese;

Doza të larta të antibiotikëve të dhëna nga vena (intravenoze) fillojnë menjëherë menjëherë te njerëzit me trombozë sinusale kavernoze

Sinusi i infektuar i hundës mund të drenohet kirurgjik, veçanërisht nëse personi nuk përmirësohet pas 24 orësh trajtimi me antibiotikë. Kortikosteroidet ndonjëherë jepen nëse nervat kranial preken.

Kortikosteroidet dhe zakonisht hormonet e tjera plotësuese jepen nëse ekziston hipopituitarizëm.