MENU
klinika

Studimi i ri

Humbja e dhëmbëve, rrezik për sëmundje zemre

06.10.2019 - 15:40

Studiuesit studiuan afro 317,000 amerikanë midis moshës 40 dhe 79 vjeç.

Ata zbuluan se 28% e atyre që kishin humbur të gjithë dhëmbët nga sëmundja e mishrave të dhëmbëve gjithashtu kishin probleme me zemrën, krahasuar me 7% të atyre që i mbanin të gjithë dhëmbët.

Studiuesit zbuluan se njerëzit me disa dhëmbë të humbur kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin sëmundje të zemrës, edhe kur llogaritnin faktorë të tillë si mosha, pesha, raca, duhani dhe përdorimi i alkoolit dhe vizitat në dhëmbë.

“Rezultatet tona mbështesin që ekziston një marrëdhënie midis shëndetit të dhëmbëve dhe shëndetit kardiovaskular,” tha autori kryesor Dr Hamad Mohammed Qabha.

mbushja-e-dhembeve-konica.al_

Ai është praktikanti kryesor i mjekësisë dhe kirurgjisë në Universitetin Islamik Imam Ibn Saud në Riad, Arabia Saudite.

Gjetjet ishin planifikuar të paraqiteshin të enjten në një takim të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë, në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe. Studimi zbuloi vetëm një lidhje më shumë sesa një lidhje shkak-pasojë.

“Nëse dhëmbët e një personi bien, mund të ketë shqetësime të tjera themelore të shëndetit,” tha Qabha në njoftim.

“Mjekët duhet të rekomandojnë që njerëzit në këtë grupmoshë të marrin një kujdes të duhur shëndetësor oral për të parandaluar sëmundjet që çojnë në humbjen e dhëmbëve në radhë të parë dhe si një mënyrë tjetër potencialisht për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare në të ardhmen.”

Kërkimet e paraqitura në takime zakonisht konsiderohen paraprake derisa të publikohen në një ditar të rishikuar nga bashkëautorët.