MENU
klinika

Zbuloni cilat janë ato?

Ilaçet antipsikotik kanë efekte anësore të konsiderueshme

18.10.2019 - 15:27

Psikozat i referohen simptomave të tilla si deluzione, halucinacione, të menduarit dhe të folurit të çorganizuar, dhe sjellja e çuditshme dhe e papërshtatshme motorike që tregojnë humbjen e kontaktit me realitetin.

Një numër i çrregullimeve mendore shkaktojnë simptoma të psikozës.

Ilaçet antipsikotikë mund të jenë efektive në zvogëlimin ose eliminimin e simptomave të psikozës. Ato duket se janë më efektive në trajtimin e halucinacioneve, të menduarit të çorganizuar dhe agresionit. Megjithëse ilaçet antipsikotikë më së shpeshti përshkruhen për skizofreni, ato duket se janë efektive në trajtimin e këtyre simptomave, nëse ato vijnë nga skizofrenia, mania, çmenduria ose përdorimi i një lënde siç është amfetamina.

Pasi të keni pastruar simptomat e menjëhershme, në varësi të shkakut të psikozës së tyre, njerëzit mund të kenë nevojë të vazhdojnë të marrin ilaçe antipsikotike për të zvogëluar probabilitetin e episodeve të ardhshme.

  • Ilaçet antipsikotik kanë efekte anësore të konsiderueshme, të cilat mund të përfshijnë:

Të qenët i përgjumur;

Ngurtësi muskulore;

Dridhje;

Shtimi i peshës;

Shqetësim;

Disa ilaçe antipsikotike më të reja të gjeneratës së dytë kanë më pak efekte anësore.

Rreziku i diskinesia tardive, ngurtësia e muskujve dhe dridhjet është dukshëm më e ulët me këto ilaçe sesa me antipsikotikët konvencionale. Sidoqoftë, disa nga këto ilaçe duket se shkaktojnë rritje të konsiderueshme në peshë. Disa gjithashtu rrisin rrezikun e sindromës metabolike.

Në këtë sindrom, yndyra grumbullohet në bark, nivelet e gjakut të triglicerideve (një yndyrë) janë ngritur, nivelet e kolesterolit me densitet të lartë (HDL, kolesteroli “i mirë”) janë të ulta, dhe presioni i gjakut është i lartë. Gjithashtu, insulina është më pak efektive (e quajtur rezistencë ndaj insulinës), duke rritur rrezikun e diabetit tip 2.

Diskinesia Tardive është një çrregullim hiperaktiv i lëvizjes së pavullnetshme që mund të shkaktohet nga ilaçet antipsikotike.

Ka më shumë të ngjarë të barnat e gjeneratës së parë sesa ilaçet e gjeneratës së dytë. Diskinezia konvencionale karakterizohet me puçrime të buzëve dhe gjuhës ose dhe rrudhosje të krahëve ose këmbëve. Diskinesia tardive mund të mos shkojë edhe pasi të ndërpritet ilaçi.

varesia ndaj ilaceve
varesia ndaj ilaceve

Për diskinesia tardive që vazhdon, nuk ka trajtim efektiv, megjithëse ilaçet clozapine ose quetiapine mund të lehtësojnë pak simptomat. Sidoqoftë, valbenazina e re e ilaçeve është gjetur të jetë e efektshme në përmirësimin e simptomave të doskinesia tardive. Njerëzit të cilët duhet të marrin ilaçe antipsikotike për një kohë të gjatë kontrollohen çdo 6 muaj për simptoma të dyskinesia tardive.

Sindroma malinje neuroleptike është një efekt anësor i rrallë por potencialisht fatal i barnave antipsikotikë. Karakterizohet nga ngurtësi e muskujve, ethe, presion i lartë i gjakut dhe ndryshime në funksionin mendor (si konfuzion dhe letargji).

Sindroma Long-QT është një çrregullim potencialisht fatale i ritmit të zemrës që mund të shkaktohet nga disa antipsikotikë në të dy klasat.

Këto ilaçe përfshijnë thioridazine, haloperidol, olanzapine, risperidone, dhe ziprasidone.