MENU
klinika

Cfarë është tronditja?

Keni goditur kokën? Kur duhet të shqetësoheni?

07.10.2019 - 21:15

Një tronditje është një dëmtim i trurit që ndikon përkohësisht në mendimin dhe ndërgjegjësimin tuaj.

Kocka e kafkës mbron trurin. Lëngu brenda kafkës gjithashtu ju tërheq trurin. Sidoqoftë, nëse koka goditet mjaft fort, truri mund të lëvizë brenda kafkës dhe të përplaset kundër saj. Kjo mund të ndryshojë përkohësisht mënyrën e funksionimit të trurit. Mund të jesh i tronditur (pa vetëdije), ose thjesht mund të ndjehesh i hutuar

Mjekët do të bëjnë një skanim CT të kokës për t’u siguruar që truri jtë mos rrjedh gjak ose të fryhet

Sapo të merrni një tronditje, veçanërisht nëse truri nuk është shëruar, mund të merrni tronditje të ardhshme më lehtë Shqetësimet e përsëritura mund të rrisin mundësinë për tu prekur nga demenca dhe dëmtim afatgjatë të trurit

Cfarë shkakton një tronditje?

Shqetësimet shkaktohen nga diçka që godet shumë fort kokën (lëndimi i kokës). Kjo mund të ndodhë kur, për shembull:

Bie dhe godit kokën
Një përplasje me një makine ose motor
Merrni grushta në kokë ose goditni në kokën me një objekt
Shumë sporte kanë një rrezik të tronditje
Cilat janë simptomat e një tronditje?

Nëse keni një tronditje, mund të:

Jini të pavetëdijshëm për një kohë (zakonisht për më pak se 15 minuta)
Ndjeheni të mërzitur, të hutuar
Përgjigjeni pyetjeve ngadalë
Keni një dhimbje koke, shikim të dyfishtë ose ndjeshmëri ndaj dritës
Jeni të ngathët ose keni ekuilibër të dobët
Keni probleme të mbani mend atë që ndodhi pak para ose pasi u lëndove
Cfarë është sindroma post-tronditje?

Sindroma post-tronditje është kur keni simptoma pas tronditje. Ju mund të keni:

Dhimbje koke
Marramendje dhe kokëfortësi të lehtë
Të jesh i lodhur, i mërzitur, ose i ndjeshëm ndaj dritës ose zhurmës
Probleme në vëmendje
Kujtim i dobët
Depresioni dhe ankthi
Zakonisht këto simptoma largohen brenda një ose dy javësh . Më rrallë, këto simptoma zgjasin me muaj.

Si mund të thonë mjekët nëse kam një tronditje?

Mjeku mund të tregojë se keni pasur një tronditje bazuar në simptomat që keni pasur pasi keni kaluar një dëmtim në kokë.

Në mënyrë që të tregojnë nëse keni pasur ndonjë dëmtim të trurit, mjekët zakonisht:

Bëjnë një skanim CT të kokës për t’u siguruar që truri j të mos rrjedh gjak ose të fryhet

Ju mund të mos keni nevojë për një skanim CT nëse simptomat zhduken në pak minuta pas dëmtimit të kokës.

Si e trajtojnë mjekët një tronditje?

Mjeku do t’ju rekomandojë :

Pushim

Merrni acetaminofen nëse keni dhimbje koke

Mos luani sporte kontakti, të cilat ju rrezikojnë më shumë tronditje, derisa ai të thotë që lëndimi i kokës është shëruar plotësisht dhe se mund të ktheheni për të luajtur.