MENU
klinika

Rreziku për kancer të tjerë

Kujdes! Ja çfarë ju pret nëse keni kancer agresiv të gjirit

27.10.2019 - 19:30

Gratë që diagnostikohen me kancer të gjirit midis dy ekzaminimeve rutinore kanë një rrezik të rritur për llojet e tjera të kancerit, zbulon një studim i ri.

Kanceri i gjirit i zbuluar midis dy ekzaminimeve rutinore quhet kanceri interval, dhe ai ka tendencë të jetë më i përparuar, më agresiv dhe të ketë një prognozë më të dobët sesa kanceret që gjenden gjatë ekzaminimeve rutinore.

Për studimin, studiuesit analizuan të dhëna nga afro 15,000 pacientë me kancer të gjirit që morën pjesë në një ose tre studime të hershme (dy në Suedi dhe një në Shtetet e Bashkuara). Nga ata pacientë, 1,772 kishin kancer interval.

Gratë me kancer të gjirit interval kishin më shumë të ngjarë të diagnostikoheshin më parë ose më vonë me një lloj tjetër të kancerit, siç është kanceri i mushkërive, zorrës së trashë dhe lëkurës, zbuluan studiuesit.

Në krahasim me ata pa interval të kancerit të gjirit, pacientët me interval të kancerit të gjirit të cilët gjithashtu kishin një lloj tjetër të kancerit kishin tre herë më shumë të ngjarë të kishin një histori familjare të kancereve të shumta. Kjo sugjeron që mutacionet e rralla gjenetike mund të luajnë një rol në kanceret e tyre, sipas Felix Grassmann, mjek i Institutit Karolinska në Stokholm.

Raporti i tyre u botua në internet 22 Tetor në revistën ‘Nature Communications’.

Gjetjet mund të jenë të dobishme në përditësimin e programeve të parandalimit të kancerit, sugjeruan studiuesit në një njoftim mjekësor.

kanceri i gjirit
kanceri i gjirit

Kjo mund të përfshijë ofrimin e ekzaminimeve shtesë për njerëz të caktuar dhe rritjen e ndërgjegjësimit midis të mbijetuarve nga kanceri i gjirit dhe të afërmve të tyre.

Autorët e studimit thanë gjithashtu se kërkohen studime të mëtejshme për të identifikuar mutacionet e rralla gjenetike që mund të shoqërohen me kancer të intervalit të gjirit dhe kancere të tjera.