MENU
klinika

Çfarë është gastriti?

Kujdes! Këto ilaçe qetësuese mund të shkaktojnë gastrit

20.10.2019 - 16:14

“Gastri ” është një fjalë për stomakun, dhe “-itis” do të thotë inflamacion.

Pra, gastriti është inflamacion (acarim) i mukozave të stomakut. Mund të vijë dhe shkojë shpejt (akute) ose të zgjasë një kohë të gjatë (kronike) në varësi të shkakut.

Gastriti mund të shkaktohet nga infeksioni, stresi ose ilaçet;

Ju mund të keni dhimbje ose siklet në zonën e barkut, të ndjeheni të sëmurë në stomak ose të villni gjak;

Mjekët mund të kenë nevojë të shohin në stomakun me një tub fleksibël të shikimit;

Mjekët do t’ju japin ilaç për të ulur sasinë e acidit në stomakun;

  • Çfarë e shkakton gastritin?

Shkaqet e zakonshme të gastritit përfshijnë:

Pirja e alkoolit ose substancave të tjera të ashpra që dëmtojnë mukozën e stomakut;

Infeksion, më së shpeshti me bakteret që quhen Helicobacter pylori;

Stresi, përfshirë stresin nga dëmtimi serioz ose sëmundja;

Ilaçet që irritojnë stomakun , përfshirë ilaçe të caktuara për dhimbje (NSAIDs, të tilla si aspirina ose ibuprofen);

  • Cilat janë simptomat e gastritit?

Gastriti mund të mos shkaktojë simptoma.

Nëse keni simptoma, ato mund të përfshijnë:

Dhimbje ose parehati në bark, zakonisht në pjesën e sipërme;

Ndjeheni të sëmurë në stomak ose keni të vjella ndonjëherë me gjak;

  • Nëse gastrit shkakton gjakderdhje në stomak, mund të keni:

Të vjella gjaku ose materiale të errëta që duken si kafe;

Jashtëqitje të zezë të errët (nga gjaku i tretur);

  • Si mund të thonë mjekët nëse kam gastrit?

Mjekët shpesh mund të tregojnë nëse keni gastrit bazuar në simptomat tuaja. Testet zakonisht nuk janë të nevojshme.

Ndonjëherë, mjekët mund të:

Shohin stomakun me një endoskop (një tub fleksibël shikimi);

Bëjnë një biopsi (marrin një mostër të mukozës së stomakut për ta parë nën një mikroskop);

Si e trajtojnë mjekët gastritin?

Mjekët trajtojnë simptomat me ilaçe, siç janë:

Antacidet, të cilat neutralizojnë acidin në stomakun dhe janë në dispozicion pa recetën e mjekut;

Ilaçet për uljen e acidit, të cilat bëjnë që stomaku të prodhojë më pak acid;

Antibiotikë, nëse gastriti është nga infeksioni me bakteret Helicobacter pylori;

Mjekët gjithashtu do të ju rekomandojnë të shmangni ushqime dhe pije të caktuara dhe të ndaloni marrjen e ilaçeve që dëmtojnë mukozën e stomakut, të tilla si aspirina ose NSAID të tjerë (të tilla si ibuprofen).