MENU
klinika

Si ta kuptoni dhe trajtoni këtë gjendje!

Virusi që e marrin të gjithë fëmijët në moshën 4 vjeç

05.10.2019 - 13:38

Çfarë është infeksioni i virusit sinkytial respirator (RSV)?

Trakti respirator është pjesët e trupit që lidhet me frymëmarrjen. Ai përfshin hundën, gypat e ajrit, pasazhet e ajrit në mushkëri dhe mushkëritë. RSV është një virus që infekton traktin respirator.

Infeksionet RSV përhapen lehtësisht në mesin e foshnjeve dhe fëmijëve, zakonisht në dimër dhe në pranverë.

Pothuajse të gjithë fëmijët marrin virusin në moshën 4 vjeç.

RSV shkakton hundë të bllokuara, ethe, kollë dhe frymëmarrje me vështirësi.

Shumica e fëmijëve nuk kanë probleme, por infeksionet e rënda shkaktojnë probleme me frymëmarrjen dhe nivelin e ulët të oksigjenit.

Dikush mund të ketë RSV më shumë se një herë, por simptomat zakonisht janë më të buta pas herës së parë.

  • Çfarë e shkakton infeksionin RSV?

RSV është një nga shumë viruse që infektojnë traktin respirator. Të tjerët përfshijnë virusin e të ftohtit dhe virusin e gripit.

Kur dikush me RSV kollitet ose teshtit, një person aty pranë mund të marrë virusin duke marrë frymë ose duke prekur pikat në ajër që kanë virusin.

  • Cilat janë simptomat e infeksionit RSV?

Fëmijët zakonisht marrin simptoma si:

Rrjedhje dhe bllokim i hundës;

Ethe;

Kollë dhe një tingull fishkëllimë kur merr frymë;

Tek fëmijët më të rritur dhe të rriturit, simptomat zakonisht nuk janë serioze. Sidoqoftë, tek bebet, simptomat mund të jenë të rënda:

Në foshnjat më të reja se 6 muajsh, simptoma e parë mund të jetë ndalesa e përkohshme e frymëmarrjes (apnea);

Ndonjëherë foshnjat e vogla kanë probleme serioze të frymëmarrjes me frymëmarrje të rëndë dhe nivele të ulëta të oksigjenit në gjak.

Si mund të thonë mjekët nëse fëmija im ka infeksion RSV?

Edhe pse ka shumë viruse që shkaktojnë të njëjtat simptoma si RSV, mjekët jo gjithmonë kanë nevojë t’i tregojnë ato veç e veç. Por nëse e bëjnë, mjekët testojnë mostra të mukusit nga hunda.

femije
femije
  • Si e trajtojnë mjekët infeksionin RSV?

Shumica e fëmijëve bëhen mirë në shtëpi me pushim dhe lëngje. Nëse kanë probleme në frymëmarrjen, mjekët i trajtojnë në spital me oksigjen.

  • Si e parandalojnë mjekët infeksionin me RSV?

Nuk ka asnjë vaksinë për të parandaluar RSV. Njerëzit me fëmijë të vegjël duhet të lajnë duart shumë për të mos lejuar kalimin e virusit.

Rrallë, mjekët doza mujore në formë vaksine të një ilaçi (palivizumab) që mund ta bëjë infeksionin RSV më pak të rëndë.

Ata e përdorin këtë ilaç vetëm tek fëmijët që ka më shumë të ngjarë të kenë probleme serioze me frymëmarrjen nga RSV (për shembull, fëmijët e vegjël që kanë sëmundje serioze të zemrës dhe mushkërive ose ata që kanë lindur shumë të parakohshëm)