MENU
klinika

Studimi

Ky kombinim ilaçesh përmirëson shanset kundër kancerit

05.10.2019 - 13:22

Një koktej kimo me tre ilaçe duket se tkurr tumoret dhe përmirëson mbijetesën midis pacientëve me kancer pankreatik, tregon një studim i ri, i vogël.

Tumoret në mënyrë të konsiderueshme janë tkurrur për pak më shumë se në 71% të pacientëve të trajtuar me një regjim tre-ilaçesh të nis-paclitaxel, gemcitabine dhe cisplatin me bazë platin, zbuluan studiuesit.

Më tej, 16 pacientë (64%) nga 25 të trajtuarit ishin akoma t gjallë një vit pas trajtimit, më shumë se dyfishi i nivelit mesatar të mbijetesës një vjeçare prej 26% për njerëzit me kancer të përparuar të pankreasit.

Dhjetë pacientë (40%) ishin akoma gjallë pas dy vjetësh, një shkallë mbijetese e padëgjuar për pacientët me kancer të pankreasit në fazën 4, tha studiuesi i vjetër Dr. Daniel Von Hoff. Ai është drejtori i departamentit të mjekësisë molekulare të Institutit të Kërkimit për Përkthim gjenomik, në Phoenix.

pankreasi
pankreasi

Të tre ilaçet janë miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe e Barnave e Sh.B.A-së për kimioterapi. Nab-paclitaxel dhe gemcitabine janë kimo combo aktuale e vijës së përparme që përdoret për trajtimin e kancerit të pankreasit, vunë re autorët e studimit.

Për studimin, mjekët shtuan doza të ulëta të cisplatinës me bazë platini në atë kombinimin e zakonshëm, bazuar në provat laboratorike që cisplatinat pengojnë aftësinë e qelizave të kancerit pankreatik për të riparuar ADN-në e tyre, duke i shkaktuar ato të vetë-shkatërrojnë.

“Ne kishim prova paraprake që këta tumorë kanë probleme të konsiderueshme në riparimin e dëmtimit të ADN-së, kështu që hedhja në diçka që shkakton dëmtimin e ADN-së në një tumor, shpresojmë që ta shtyjë atë pak më tej,” tha Von Hoff.

Tumoret rriten duke u zvogëluar në shtatë nga çdo 10 pacientë, gati trefishi i normës së zakonshme të përgjigjes prej 26%, tha Von Hoff.

Studiuesit i përshkruan efektet anësore shtesë si “të tolerueshme”, që përfshijnë kryesisht kushte të lidhura me gjak që ishin të kontrollueshme.

Rreth dy të tretat e pacientëve pësuan një rënie të trombociteve, qelizat e gjakut që ndihmojnë mpiksjen dhe një e treta zhvilluan anemi nga një ulje në qelizat e kuqe të gjakut që bartin oksigjenin nëpër trup. Rreth një e katërta e zhvilluar neutropenia, një rënie e qelizave të bardha të gjakut që mund të dëmtojnë përgjigjen imune.

Për shkak se cisplatina është një ilaç kimo për një kohë të gjatë i disponueshëm në formë gjenerike, duke shtuar ilaçin nuk duhet të rrisë ndjeshëm koston e trajtimit të kancerit, tha Von Hoff.

“Unë nuk do të thoja që është e lirë, por është shumë e lirë,” tha Von Hoff.

Bazuar në studimin, Von Hoff pret që kombinimi me tre ilaçe të konsiderohet fuqimisht si një mundësi e mundshme trajtimi nga mjekët.

Dr. Len Lichtenfeld, shefi i përkohshëm mjekësor për Shoqërinë Amerikane të Kancerit, ra dakord që studimi të rrisë interesin për këtë kombinim me tre ilaçe.

“Kanceri i pankreasit zakonisht paraqitet në një gjendje të përparuar, që kërkon kimioterapi, dhe opsionet e kimioterapisë nuk janë veçanërisht të mira,” tha Lichtenfeld. “Ky studim i një numri relativisht të vogël të pacientëve sugjeron që kjo regjim i barnave në dispozicion aktualisht duket të jetë më i mirë se sa trajtimet e tjera të përdorura për këtë sëmundje.”

pankreasi
pankreasi

Sidoqoftë, Lichtenfeld tha se duhen më shumë studime për të bazuar rezultatet e kombinimit të ilaçeve.

Ky studim ishte shumë i vogël dhe pacientët nuk u zgjodhën rastësisht, kështu që mund të kishte faktorë të tjerë që japin llogari për përgjigjet që shihen këtu, tha ai.

Lichtenfeld shtoi se ndërsa inkurajues, studimi nuk përbën llojin e trajtimit të ri revolucionar të parë në kancere të tjera përmes përdorimit inovativ të terapive të synuara ose imunoterapive.

“Unë nuk mendoj se ngrihet në atë nivel,” tha Lichtenfeld.

“Unë mendoj se përmes disa rregullimeve të trajtimeve të disponueshme që kemi shumë përvojë, rezultatet ishin më të mira. Por, a është ai përparimi i kancerit të pankreasit për të cilin shpresojmë të gjithë? Jo, nuk do të rritet në atë nivel”.