MENU
klinika

Këto janë shkaqet dhe si t'i trajtoni!

Mishra dhëmbësh të enjtur, ju dhembin dhe keni gjakderdhje?

19.10.2019 - 19:08

Çfarë është periodontiti?

Periodontiti është sëmundje e rëndë e mishrave të dhëmbëve që mund t’i bëjë dhëmbët të shkëputen nga mishi, të varen ose të bien.

Infeksioni dobëson indin që mban dhëmbët në vend;

Simptomat përfshijnë mishrat e dhimbshëm, të fryrë ose të rrjedhshëm, fryma e keqe dhe dhëmbët e lirshëm;

Stomatologët trajtojnë periodontitin me pastrime të përsëritura, kirurgji dentare dhe / ose antibiotikë;

Periodontiti është një nga shkaqet kryesore të humbjes së dhëmbëve tek të rriturit;

probleme me mishrat e dhembeve-konica.al
  • Çfarë shkakton periodontiti?

Periodontiti është një formë e rëndë e gingivitit. Gingiviti shkaktohet nga pllaka. Pllakë është një shtresë ngjitëse plot mikrobe që ndërtohen në dhëmbë . Pllaka që qëndron në dhëmbë për më shumë se disa ditë dhe forcohet quhet tartar.

Mbërthimi i tartarit në dhëmbë nën mishrat e dhëmbëve shkakton periodontit. Tartari irriton mishrat e dhe lejon që mikrobet të rriten. Së pari, kjo shkakton gingivit. Nëse nuk mjekoheni, mikrobet përfundimisht dobësojnë indet dhe kockat që mbajnë dhëmbët. Pastaj dhëmbët janë të lirshëm dhe përfundimisht bien.

  • Zakonisht merrni periodontit nga:

Mos larja dhe pastime me pe i mjaftueshëm;

Mos bërja e pastrimeve të rregullta tek dentisti;

Periodontiti ndodh më shpejt në disa njerëz sesa të tjerët, edhe kur ato kanë të njëjtën sasi tartari.

  • Ju mund të keni më shumë të ngjarë të merrni periodontit nëse keni:

Diabeti (sidomos tipi 1);

Sindromi Down;

Sëmundja Crohn;

Leukopenia (një numër më i vogël i qelizave të bardha të gjakut që mund t’ju bëjnë më shumë të ngjarë të sëmureni);

HIV;

  • Cilat janë simptomat e periodontitit?

Simptomat e hershme të periodontitit përfshijnë:

Dhimbje të mishrave të dhembëve;

Mishrat e enjtura;

Gjakderdhje dhe skuqje e mishrave;

Fryma e keqe;

Simptomat e mëvonshme përfshijnë:

Dhëmbë të lirshëm;

Përtypja e dhimbshme;

Dhëmbët e përparëm janë dalë nga jashtë;

Nëse nuk merrni trajtim, periodontiti mund të shkaktojë humbje të dhëmbit.

Stomatologët do të ekzaminojnë dhëmbët, ata do të:

Bëjnë rrezet x;

Matin sa larg janë mishrat e dhëmbëve;

keshilla per pastrimin e dhembeve-konica.al

Si e trajtojnë dentistët periodontitin?

Stomatologët trajtojnë periodontitin me:

Pastrime të përsëritura;

Dentisti pastron thellë rreth rrënjëve të dhëmbëve. Ju gjithashtu duhet të pastroni dhëmbët mirë në shtëpi dhe të përdorni shpëlarje speciale të gojës. Nëse kjo nuk kuron periodontitin tuaj, dentisti mund:

Bëjë operacion në mishrat e dhëmbëve;

Ju japin pilula me antibiotikë ose vendosni antibiotikë nën mishrat e infektuar;

Rrallë, heqin dhëmbët e prekur;

Ju do të duhet të ktheheni te dentisti për trajtimet vijuese.