MENU
klinika

Mësoni shkakun!

Nyjet limfatike janë zmadhuar?

05.10.2019 - 13:33

Roseola infantum është një infeksion viral i foshnjave ose fëmijëve shumë të vegjël që shkakton një ethe të lartë të ndjekur nga një skuqje.

Roseola infantum shkaktohet nga herpesvirus-i i njeriut.

Simptomat tipike përfshijnë ethe të lartë që fillojnë papritmas dhe nganjëherë një skuqje që zhvillohet pasi temperatura të kthehet në normale.

Diagnoza bazohet në simptoma dhe moshën e fëmijës.

Trajtimi synon të lehtësojë simptomat.

Roseola infantum ndodh gjatë gjithë vitit, më shpesh në pranverë dhe vjeshtë. Ndonjëherë ndodhin shpërthime të vogla lokale. Shkaku i zakonshëm është herpesvirus-6, një nga shumë herpesvirus njerëzor. Shumica e fëmijëve që zhvillojnë Roseola infantum janë midis 6 muajsh dhe 3 vjeç.

  • Simptomat

Simptomat e Roseola infantum fillojnë rreth 5 deri në 15 ditë pas infeksionit. Një ethe rreth 39.5 deri 40.5 ° C, fillon papritmas dhe zgjat 3 deri në 5 ditë. Në 5 deri në 15% të fëmijëve, krizat ndodhin si rezultat i etheve të larta, veçanërisht kur ethet fillojnë dhe rriten shpejt. Përkundër etheve të larta, fëmija është zakonisht vigjilent dhe aktiv. Disa fëmijë kanë rrjedhje hundësh , dhimbje të fytit ose stomak të shqetësuar . Nyjet limfatike në pjesën e prapme të kokës, anët e qafës dhe pas veshëve mund të zmadhohen. Ethet zakonisht zhduken në ditën e katërt.

Rreth 30% e fëmijëve me Roseola infantum zhvillojnë një skuqje brenda disa orësh , më së shumti, një ditë pasi bie temperatura. Ndodh kryesisht në gjoks dhe në bark dhe më pak gjerësisht në fytyrë, krahë dhe këmbë. Skuqja nuk shkakton kruarje dhe mund të zgjasë nga disa orë deri në 2 ditë.

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku

Një mjek dyshon për Roseola infantum kur shfaqen simptoma tipike (veçanërisht zhvillimi i një skuqje pas etheve) në një fëmijë të moshës 6 muaj deri në 3 vjeç. Testet bëhen më rrallë, por diagnoza e roseola infantum mund të konfirmohet me teste gjaku.

  • Trajtimi

Acetaminofeni ose ibuprofen për ethe për të siguruar rehati.

Ethet trajtohen me acetaminofen ose ibuprofen. Krizat dhe skuqjet nuk kërkojnë ndonjë trajtim specifik, por për shkak se ato janë të frikshme, shumica e prindërve e sjellin fëmijën te mjeku për vlerësim.

Nëse sëmundja është e rëndë në fëmijët me një sistem të dobësuar imunitar, mjekët mund të përpiqen t’i trajtojnë ato me ilaçet antivirale foscarnet ose ganciclovir.