MENU
klinika

Ja çfarë duhet të bëni për të lehtësuar dhimbjen!

Pas operacionit të gjoksit lëvizni me shumë vështirësi?

31.10.2019 - 16:19

Vlerësimi i nyjeve limfatike

Mjekët vlerësojnë nyjet limfatike për të përcaktuar nëse kanceri është përhapur në nyjet limfatike në sqetull. Nëse kanceri zbulohet në nyjet limfatike, ka më shumë të ngjarë që ai të përhapet në pjesë të tjera të trupit. Në raste të tilla, mund të jetë i nevojshëm trajtim i ndryshëm.

Mjekët së pari ndiejnë sqetullën për të kontrolluar nyjet limfatike të zgjeruara.

  • Në varësi të asaj që mjekët gjejnë, ata mund të bëjnë një ose më shumë nga sa vijon:

Ultrasonografia për të kontrolluar nyjet limfatike që mund të zgjerohen;

Një biopsi (duke hequr një nyje limfatike ose duke marrë një mostër të indit me një gjilpërë duke përdorur; ultrasonografinë për të udhëhequr vendosjen e gjilpërës);

Diseksioni i nyjes limfatike aksilare: Largimi i shumë (tipike 10 deri në 20) nyjeve limfatike në sqetull;

Diseksioni i nyjes limfatike Sentinel: Largimi vetëm nyjes i limfatike ose nyjeve që qelizat kanceroze kanë më shumë gjasa të përhapen

Nëse mjekët ndiejnë një nyje limfatike të zgjeruar në sqetull ose janë të pasigurt nëse nyjet limfatike janë zmadhuar, bëhet ultrasonografia. Nëse zbulohet një nyje limfatike e zgjeruar, futet një gjilpërë në të për të hequr një mostër të indit që do të ekzaminohet (aspiratë me gjilpërë të imët ose biopsi të gjilpërave thelbësore). Ultrasonografia përdoret për të udhëhequr vendosjen e gjilpërës.

Nëse biopsia zbulon kancerin, zakonisht bëhet diseksioni i nyjes limfatike axillare. Heqja e shumë nyjeve limfatike në sqetull, edhe nëse ato përmbajnë kancer, nuk ndihmon në kurimin e kancerit. Sidoqoftë, ndihmon në largimin e kancerit nga sqetull dhe ndihmon mjekët të vendosin se çfarë trajtimi të përdorni.

Nëse biopsia pas ultrasonografisë nuk zbulon kancer, bëhet një biopsi e nyjës limfatike sentinel, sepse edhe nëse nuk ka qeliza kanceroze në një mostër biopsie, qelizat e kancerit mund të jenë të pranishme në pjesë të tjera të një nyje limfatike.

Një biopsi e nyjeve limfatike sentinel bëhet zakonisht në vend të diseksionit të nyjeve limfatike axillare për të vlerësuar nyjet limfatike që përndryshe shfaqen normale. Për një biopsi të nyjës limfatike sentinel, mjekët injektojnë një bojë blu dhe një substancë radioaktive në gji pranë tumorit.

Këto substanca hartojnë rrugën nga gjoksi në nyjen limfatike të parë nyjet në sqetull. Mjekët më pas bëjnë një prerje të vogël në sqetull, duke i mundësuar që të shohin zonën përreth tumorit. Mjekët kërkojnë nyjet limfatike që duken blu dhe japin një sinjal radioaktiv. Këto nyje limfatike janë ato në të cilat qelizat kancerogjene ka të ngjarë të jenë përhapur. Këto nyje quhen nyje limfatike sentinel sepse janë të parët që paralajmërojnë se kanceri është përhapur. Mjekët heqin këto nyje dhe i dërgojnë në një laborator për t’u kontrolluar për kancer. Nëse nyjet limfatike sentinel nuk përmbajnë qeliza kanceroze, nuk hiqen nyjet limfatike të tjera.

Nëse nyjet sentinel përmbajnë kancer, diseksioni i nyjes limfatike axillare mund të bëhet, në varësi të faktorëve të ndryshëm, si p.sh.:

Nëse është planifikuar një mastektomi;

Sa nyje sentinel janë të pranishme dhe nëse kanceri është përhapur jashtë nyjeve;

Ndonjëherë gjatë operacionit për të hequr tumorin, mjekët zbulojnë se kanceri është përhapur në nyjet limfatike dhe kërkohet diseksion i nyjes limfatike axillare. Para se të bëhet operacioni, gratë mund të pyeten nëse janë të gatshme të lejojnë kirurgun të bëjë një operacion më të gjerë nëse kanceri është përhapur në nyjet limfatike. Përndryshe, një procedurë e dytë kirurgjikale, nëse është e nevojshme të bëhet më vonë.

Largimi i nyjeve limfatike shpesh shkakton probleme sepse ndikon në kullimin e lëngjeve në inde. Si rezultat, lëngjet mund të grumbullohen, duke shkaktuar ënjtje të vazhdueshme (lymphedema) të krahut ose dorës. Lëvizja e krahut dhe krahut mund të jetë e kufizuar. Sa më shumë nyjet limfatike hiqen, aq më keq është enjtja. Biopsia e nyjeve limfatike Sentinel shkakton më pak lymphedema sesa biopsia e nyjeve limfatike axillare.

Nëse lymphedema zhvillohet, ajo trajtohet nga terapistë të trajnuar posaçërisht. Ata i mësojnë gratë se si të masazhojnë zonën, e cila mund të ndihmojë në kullimin e lëngut të akumuluar dhe si të aplikojnë një fashë, e cila ndihmon në mbajtjen e lëngjeve nga riakumulimi. Krahu i prekur duhet të përdoret sa më normalisht të jetë e mundur, përveç ngritjeve të rënda. Gratë duhet të ushtrojnë krahun e prekur çdo ditë siç udhëzohet dhe ta fashojnë atë brenda natës për një kohë të pacaktuar.

Nëse nyjet limfatike janë hequr, gratë mund të këshillohen që të pyesin mjekun që të mos futin kateter ose gjilpëra në venat në krahun e prekur dhe të mos matin presionin e gjakut në atë krah. Këto procedura bëjnë që limfedema ka më shumë të ngjarë të zhvillohet ose përkeqësohet. Gratë gjithashtu këshillohen të veshin doreza sa herë që bëjnë punë që mund të gërvishtin ose dëmtojnë lëkurën e dorës dhe krahut në anën e operacionit. Shmangia e dëmtimeve dhe infeksioneve mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të zhvillimit të limfedemës.

Probleme të tjera që mund të ndodhin pasi të hiqen nyjet limfatike përfshijnë mpirje të përkohshme ose të vazhdueshme, një ndjesi të vazhdueshme djegieje dhe infeksion.