MENU
klinika

Cilat janë rezultatet dhe efektet anësore?

Trajtimi i kancerit të gjirit më terapi rrezatimi

21.10.2019 - 15:35

Çfarë është terapia me rrezatim?

Terapia me rrezatim është një trajtim i kancerit që përdor rrezatimin për të tkurrur tumoret e kancerit dhe shkatërruar qelizat e kancerit.

Mjekët përdorin rrezatimin për të trajtuar shumë lloje të kancerit, duke përfshirë kancerin e kokës, qafës, trurit dhe gjirit.

Rrezatimi mund të mos shkatërrojë të gjitha qelizat kancerogjene dhe mund të shkatërrojë disa qeliza normale, të cilat mund të shkaktojnë disa efekte anësore.

Mjekët mund ta trajtojnë kancerin me rrezatim dhe një lloj tjetër të trajtimit të kancerit, siç është kimioterapia.

Terapia me rrezatim mund të rrisë shanset për të marrë kancere të tjera në të ardhmen.

Terapia me rrezatim vret të gjitha llojet e qelizave në trup , jo vetëm qelizat e kancerit. Rrezatimi duhet të synohet me shumë kujdes në mënyrë që të godasë kryesisht kancerin dhe jo indet e shëndetshme.

kanceri i gjirit
kanceri i gjirit
  • Llojet e terapisë me rrezatim

Shumica e terapisë së rrezatimit përdor një makinë që dërgon një rreze në pjesën e trupit që ka kancer. Ekzistojnë dy lloje rrezesh rrezatimi:

Rreze gama;

Rreze protoni;

Rrezat e protonit mund të synohen më saktë sesa rrezet gama. Cfarëdo lloj rreze që përdoret, shumica e njerëzve marrin terapi rrezatimi çdo ditë për 6 deri në 8 javë.

Mjekët shpesh përdorin MRI, skanimin CT dhe ultratinguj gjatë terapisë me rrezatim për të qenë në gjendje të synojnë rrezen më saktë mbi tumorin.

Një mënyrë tjetër që mjekët të shmangin dëmtimin e indeve të shëndetshëm është të qëllojnë rrezen në kancer nga anët e ndryshme të trupit dhe në kënde të ndryshme. Në atë mënyrë, rrezja godet gjithmonë kancerin, por i njëjti ind i shëndetshëm nuk goditet çdo herë.

Llojet e tjera të terapisë rrezatuese përfshijnë:

Një substancë radioaktive që mjekët injektojnë në vena që udhëton përmes gjakut në qelizat e kancerit;

Fishekë (fara) të vogla radioaktive që vendosin mjekët në tumorin e kancerit;

Cilat janë efektet anësore të terapisë rrezatuese?

Ndjeheni të dobët dhe të lodhur;

Plagë në gojë;

Probleme të lëkurës, të tilla si skuqje, kruajtje dhe rjepje;

Dhimbje kur gëlltisni;

Ënjtje në mushkëri;

Ndjeheni të sëmurë në stomakun ose keni të vjella;

Ndjenja sikur ju duhet të urinoni më shumë se zakonisht ose të keni dhimbje gjatë urinimit;

Terapia me rrezatim mund të dëmtojë indet normale dhe ju jep një shans më të lartë për të zhvilluar kancere të tjera në të ardhmen. Rreziku varet nga mosha dhe në cfarë vendi në trup merrni terapi rrezatimi.