MENU
klinika

Ja çfarë i çoi drejt mbylljes!

10 falimentimet më të mëdha botërore

08.11.2019 - 13:29

Kjo është një listë e disa nga falimentimeve më të mëdha botërore të të gjitha kohërave, ku tregohet datë e dosjes së falimentimit, llojin e kompanisë dhe vlerën e pasurive të kompanisë në kohën e paraqitjes së falimentimit, së bashku me një përshkrim të shkurtër të mënyrës sesi falimentuan.

  1. PG&E

> Data e shpalljes së falimentimit: 6 Prill 2001

Vlera e pasurisë: 36,15 miliardë dollarë

PG&E Corp – është emri i një kompanie dhe shoqërie që furnizonte energji elektrike dhe gaz natyror në shtëpitë dhe bizneset në Kaliforninë veriore. Kompania u mbyll nga rritja e kostove të energjisë elektrike në verën e vitit 2001, e shkaktuar pjesërisht nga manipulimi i çmimeve në treg. Shteti e liroi me kusht kompaninë, por kjo i kushtoi guvernatorit Grey Davis postin e tij dhe çoi në zgjedhje të parakohshme ku më pas u zgjodh Arnold Schwarzenegger në vend të tij.

  1. Hipoteka e Thornburgut

> Data e shpalljes së falimentit: 1 maj 2009

Vlera e pasurisë: 36.52 miliardë dollarë

Hipoteka Thornburg ishte një viktimë e hershme e rënies së çmimeve të banesave. Ajo u detyrua të rivendoste rezultatet e saj fiskale të vitit 2007 dhe në vitin 2008 nuk mund të mblidhte para të mjaftueshme për të përmbushur marzhin e fitimit që arriti në rreth 610 milion dollarë. Thornburg kurrë nuk u rimëkëmb pasi disa kreditorë kërkonin pagesa që arrinin afro 950 milion dollarë që prej marsit të vitit 2008.

  1. Chrysler

> Data e shpalljes se falimentit: 30 Prill 2009

Vlera e pasurisë: 39.94 miliardë dollarë

Qeveria e Sh.B.A mori përsipër pronësinë e Chrysler në mars 2009 në këmbim të fondeve të shpëtimit për të mbajtur automobilistët të hapur pas mashtrimit të njohur si krizë financiare. Federatat përfundimisht e detyruan Chrysler të pranojë një ofertë bashkimi nga Fiat i Italisë. Chrysler mori 12.5 miliardë dollarë nga ndihma federale dhe ripagoi 11.2 miliardë dollarë.

  1. MF Global

> Data e shpalljes se falimentit: 31 tetor 2011

Vlera e pasurisë: 40.54 miliardë dollarë

MF Global Holdings ishte tregtari global i mallrave i drejtuar nga ish Guvernatori i New Jersey dhe Senatori Amerikan, Jon Corzine. Firma u ngatërrua në tregtitë e monedhave që po furnizonin klientët e saj, duke çuar në tërheqje dhe mungesë parash për shkak të ekspozimit të tepërt në transaksionet “repo”,- pra shitjet e letrave me vlerë me një çmim të caktuar, me një marrëveshje për t’i blerë ato në një datë të mëvonshme për një çmim më të lartë.

  1. Conseco

> Data e shpalljes së falimentit: 17 dhjetor 2002

Vlera e pasurisë: 61,39 miliardë dollarë

Conseco ishte një kompani e sigurimeve financiare dhe ishte në gjendje të negocionte një marrëveshje me pronarët e obligacioneve të saj që i bëri ata pronarë të kompanisë, duke mbijetuar me rreth 1.9 miliard dollarë në kapital. Zotëruesi kryesor nuk humbi para, por mbajtësit e aksioneve të zakonshme nuk morën asgjë.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

  1. Enron

> Data e shpalljes se falimentit: 2 dhjetor 2001

Vlera e pasurisë: 65.5 miliardë dollarë

Fëmija poster për mashtrim kontabël në Shtetet e Bashkuara. Manipulimi i çmimit të Enron ishte thelbësor në falimentimin e PG&E të vitit 2001, dhe ishte sjellja kriminale e kësaj kompanie që çoi në shtrëngimin e kërkesave  për korporatat amerikane sipas Aktit Sarbanes-Oxley të 2002. Katër zyrtarë të kompanisë u dënuan për komplot, mashtrim dhe vetëvrasje tregtimi, duke përfshirë shefin ekzekutiv, shefin kryesor operativ, zyrtarin kryesor financiar dhe CEO të një prej divizioneve të kompanisë. Rënia e Enron shkatërroi gjithashtu firmën e saj të kontabilitetit, Arthur Anderson.

  1. General Motors

> Data e shpalljes së falimentit: 1 qershor 2009

Vlera e pasurisë: 91.05 miliardë dollarë

General Motors Corp (NYSE: GM) është korporata më e madhe industriale e Sh.B.A-së ndonjëherë. Ndërmarrja mori një ndihmë federale 68.2 miliardë dollarë në vitin 2009 (51 miliardë dollarë për automobilistin dhe pjesën tjetër për krahun e saj të financimit. Pasi të mbaronte e gjitha, ndihmat e GM përfunduan duke kushtuar për taksapaguesit amerikanë rreth 8,9 miliardë dollarë.

  1. WorldCom

> Data e shpalljes së falimentit: 21 korrik 2002

Vlera e pasurisë: 103.91 miliard dollarë

Në një kohë, Worldcom ishte ofruesi i dytë i madh i telekomunikacionit në Shtetet e Bashkuara. Sidoqoftë, në vitin 2000, Drejtori i Përgjithshëm i atëhershëm Bernard Ebbers, gjend në vështirësi kur u paraqit me një shitje të madhe te investimeve  të tij personale. Por nuk mbaroi këtu….Ebbers u pasua dhe nga një skandal për fitimin e madh që kishte i cili përfundimisht çoi në shkatërrimin e Worldcom.

  1. Washington Mutual

> Data e shpalljes së falimentit: 26 Shtator 2008

Vlera e pasurisë: 327.91 miliardë dollarë

Washington Mutual ishte një bankë kursimesh dhe kredive, derisa vuri re se depozituesit po tërhiqnin më shumë se 16 miliard dollarë në qershor të vitit 2008. Kjo detyroi qeverinë federale të vendosë bankën në sekuestro, e cila coi në blerjen nga  JPMorgan të shumicës së degëve të bankës. Banka e kursimeve ishte themeluar që në  në 1889.

  1. Lehman Brothers

> Data e shpalljes së falimentit: 15 shtator 2008

Vlera e pasurisë: 691,06 miliardë dollar

Kjo bankë investoi shumë në dhënien e kredive për hipoteka, por kur vlera e këtyre  pasurive shkoi në zero, Lehman nuk kishte zgjidhje tjetër përveçse të mbyllte bankën 158-vjeçare. Pjesët e kompanisë u ndan firmave të tjera financiare, si Barclays dhe Nomura Secures. Dështimi i bankës ishte objekt i një libri dhe filmi  të titulluar “Shumë i madh për të dështuar”.

Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al