MENU
klinika

Nga Financial Times

7 mësime për Evropën!

27.11.2019 - 20:30

Dy fakte janë thelbësore për sjelljen e BE-së ndaj Kinës.

Njëri është që SHBA tani është indiferente ndaj mbijetesës së rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla. Evropa mbetet vetëm në luftën për të mbrojtur qeverisjen ndërkombëtare. Tjetri është se Kina po ndërton një rrjet global ekonomik me veten në qendër. Kjo dallohet edhe nga projekti “Rruga e re e mëndafshit”

Së bashku, këto dy fakte nënkuptojnë se për herë të parë në historinë e projektit evropian, BE-ja duhet të nisë të mbrojë vetë interesat e saj.

Në fillim të këtij viti Brukseli e cilësoi Kinën një “rival”. Këtu janë shtatë gjëra që Evropa duhet të bëjë për të përballuar këtë rivalitet.

Së pari, duhet një vizion për të ardhmen, përfshirë rrjetet energjetike pan-evropiane, infrastrukturën më të mirë të transportit të gjelbër dhe një rishqyrtim të premtimit për një treg të vetëm, ku konsumatorët kanë të njëjtat zgjedhje, pavarësisht se ku jetojnë në Evropë.

Së dyti, duhet të ndihmojë më shumë anën lindore dhe juglindore të Evropës në veçanti. 17 vendet që i janë bashkuar platformës “17 + 1” të Pekinit e kanë bërë këtë jo sepse Kina ka hedhur shumë para, por sepse Evropa ofron edhe më pak.

Së treti, duhet një ofertë më tërheqëse për vendet që nuk janë ende drejt anëtarësimit. Një model i standardizuar i asociimit të standardizuar për vendet jo-anëtare mund të ofrohet shumë përtej Evropës gjeografike.

Së katërti, duhen punësuar edhe shkopinj, dhe karota. Vendet që zgjedhin të mos bien dakord me BE-në duhet të presin të përballen me pengesat me të cilat Evropa mbron vlerat dhe interesat e saj.

Së pesti, duhet transparentë për rivalitetin sistematik, por duhen identifikuar edhe fusha ku BE dhe Kina mund të punojnë së bashku. Politika e ndryshimit të klimës është një nga ato.

E gjashta, duhet kërkuar patjetër një rol në formimin e qeverisjes globale..

Së shtati, BE-ja duhet të jetë shumë më e vetëdijshme për gjërat që bën mirë dhe që e bëjnë atë tërheqëse për të tjerët.

Në politikën e teknologjisë, për shembull, shumë evropianë shqetësohen se nuk kanë ekuivalent me Google ose Facebook, ndërsa shumë pak janë krenarë për origjinën evropiane të sistemit operativ Linux.

Raste të tilla, fare të thjeshta duhet të shërbejnë si frymëzim për ambiciet europiane.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një kundërshtar i përbashkët nuk mjafton...

Aleanca Kinë-Rusi është thjesht një iluzion…

Michel Barnier/ Project Syndicate

E ardhmja e Europës është në duart tona…