MENU
klinika

Ja çfarë duhet të dini!

A ka ndonjë lidhje midis kësaj sëmundje dhe autizmit?

18.11.2019 - 13:57

Mitokondri janë pjesë të vogla të pothuajse çdo qelize në trup. Mitokondritë janë si shtëpia e energjisë e qelizave.

Ata shndërrojnë sheqerin dhe oksigjenin në energji që qelizat duhet të funksionojnë.

Në sëmundjet mitokondriale, mitokondria nuk mund të shndërrojë në mënyrë efikase sheqerin dhe oksigjenin në energji, kështu që qelizat nuk funksionojnë si duhet.

Ekzistojnë shumë lloje të sëmundjes mitokondriale, dhe ato mund të prekin pjesë të ndryshme të trupit: trurin, veshkat, muskujt, zemrën, sytë, veshët dhe të tjerët. Sëmundjet mitokondriale mund të prekin një pjesë të trupit ose mund të ndikojnë në shumë pjesë. Ato mund të ndikojnë në ato pjesë në mënyrë të butë ose shumë seriozisht dhe gjendja të bëhet e rëndë.

Jo të gjithë me një sëmundje mitokondriale do të tregojnë simptoma. Sidoqoftë, kur diskutohet për grupin e sëmundjeve mitokondriale që kanë tendencë të prekin fëmijët, simptomat zakonisht shfaqen në vitet e fëmijërise dhe parashkollore.

Sëmundjet dhe çrregullimet mitokondriale janë e njëjta gjë.

A ka ndonjë lidhje midis sëmundjes mitokondriale dhe autizmit?

  • Një fëmijë me një sëmundje mitokondriale:

-mund të ketë gjithashtu një çrregullim të spektrit autik

-mund të ketë disa nga simptomat / shenjat e autizmit;

-mund të mos ketë shenja ose simptoma që lidhen me autizmin.

Një fëmijë me autizëm mund ose nuk mund të ketë një sëmundje mitokondriale. Kur një fëmijë ka një autizëm dhe një sëmundje mitokondriale, ata ndonjëherë kanë edhe probleme të tjera, përfshirë epilepsinë, probleme me tonin e muskujve dhe / ose çrregullime të lëvizjes.

Më shumë kërkime janë të nevojshme për të zbuluar se sa e zakonshme është që njerëzit të kenë autizëm dhe një çrregullim mitokondrial.

Tani për tani, duket e rrallë. Në përgjithësi, nevojiten më shumë hulumtime në lidhje me sëmundjen mitokondriale dhe autizmin.