MENU
klinika

Ja cfarë duhet të bëni!

A keni nevojë për teste për urth në stomak?

21.11.2019 - 16:16

Ju jeni një njeri që i shijon të gjitha vaktet, por tani po paguani për të.

Keni një urth – një ndjesi djegieje e pakëndshme që përhapet në mes të gjoksit. Ndonjëherë dhimbja është aq e fortë sa që mund të mendoni se keni një sulm në zemër. Djegia e zemrës është një simptomë e një çrregullimi të tretjes, i njohur si sëmundja e refluksit gastroesophageal (GERD), që shpesh quhet “refluks acid”.

Tek njerëzit me GERD, acidi ngrihet nga stomaku në ezofag, ashtu si uji që fryhet lart në një lavaman nga një kullues i mbyllur.

Meqenëse vlerësimet diagnostike mund të jenë të kushtueshme, mjekët zakonisht nuk i vendosin njerëzit që kanë simptoma klasike të djegies së zemrës përmes këtyre testeve dhe vazhdojnë drejt trajtimit.

Sidoqoftë, simptoma shqetësuese, të tilla si gjakderdhja e brendshme, problemet e gëlltitjes ose simptomat e rënda që nuk përgjigjen ndaj trajtimeve standarde, mund të kërkojnë hetime të mëtejshme.

Mjeku mund të rekomandojë një ose më shumë nga testet e mëposhtme:

Endoskopia e sipërme GI. Ky është testi fillestar më i zakonshëm kur njerëzit kanë simptoma shqetësuese. Për këtë provë, një person merr ilaç intravenoz për të shkaktuar relaksim. Quhet qetësim i vetëdijshëm. Mjeku spërkat një anestezik lokal në pjesën e prapme të fytit për të parandaluar gërvishtjet.

Pastaj fut një tub fleksibël të quajtur endoskop përgjatë fytit. Tubi ka një dritë dhe aparat fotografik të bashkangjitur, i cili lejon mjekun të inspektojë muret e ezofagut, stomakut dhe pjesën e parë të zorrëve të holla për të kërkuar zona të acarimit, ulçerave ose shtrëngimeve. Mjetet speciale mund të futen përmes endoskopit për të marrë një biopsi (kampion indesh), nëse është e nevojshme.

Studim i bariumit. Pas pirjes së një përzierje të lëngshme të bariumit, një person bën një rreze x të gjoksit dhe barkut të sipërm. Bariumi ndihmon në përcaktimin e ezofagut në imazhin me rreze x dhe mund të ndihmojë mjekun të identifikojë probleme të tilla si një hernie hiatal, ulçera të ezofagut, ose një strukturë (ngushtim) të ezofagut. Ky test quhet një seri GI e sipërme kur ekzaminohet edhe stomaku dhe pjesa e parë e zorrëve të holla.

Monitorimi i pH. Ky test përdoret më rrallë se sa ato të përshkruara më lart. Monitoron episodet e refluksit të një personi gjatë 24 orëve përmes një sondë të hollë, ndijuese të acidit, të futur përmes hundës dhe të pozicionuar në fund të ezofagut, pikërisht mbi sfinkterin e poshtëm të ezofagut.

fryrje ne stomak-konica.al

Kjo është një metodë e shkëlqyer për të dokumentuar zbaticën e acideve te njerëzit që kanë dhimbje të pashpjegueshme të gjoksit, kollitje, frymëmarrje ose ngurtësim. Përdoret gjithashtu për të vlerësuar efektivitetin e ilaçeve që shtypin acidin kur simptomat vazhdojnë.

Një formë pa sondë e monitorit të pH-së përmbahet në një kapsulë dhe duket si një pilulë. Vendoset në ezofag dhe mund të përdoret për të monitoruar nivelet e pH për 48 orë, gjatë periudhave, ndërsa personi është në terapi qetësuese me acid.

Testimi i rezistencës. Ky test mund të bëhet në të njëjtën kohë me monitorimin e pH.

Ai mat se sa mirë ushqimi dhe gazi kalojnë nëpër ezofag dhe është një mënyrë e mirë për të vlerësuar si zbaticën acid dhe jo-acid.