MENU
klinika

Nga The Washington Post

Jo më luftë tregtare! Një luftë teknologjie po vjen!

08.11.2019 - 18:17

Presidenti Trump këtë javë dukej se po i afrohej një armëpushimi paraprak në luftën e tij tregtare me Kinën.

Por rreziku më i madh tani është një luftë teknologjike Kinë-SHBA, pasi të dy vendet po zhvillojnë inteligjencën artificiale.

Rreziku i një lufte të teknologjisë amerikane u theksua në një raport të përkohshëm të publikuar këtë javë nga një komision i krijuar vitin e kaluar nga Kongresi.

Plani i Kinës për të dominuar ka shkaktuar një debat të nivelit të lartë midis politikëbërësve dhe udhëheqësve të industrisë. Disa kanë kërkuar kufizime të mprehta në atë që kompanitë amerikane mund të ndajnë me Kinën, si në ndalimin e “listës së njësive” për shitjet në Huawei.

Komisioni përpiqet të gjejë një rrugë të mesme midis bashkëpunimit dhe konfrontimit me Kinën.

Eric Schmidt, kryetari i komisionit dhe ish-shefi ekzekutiv i Google, argumentoi në mënyrë të ngjashme se SHBA duhet të shmangte politikat ekstreme.

Por, ndërsa udhëheqësit e komisionit përpiqen të shmangin një Perde të Hekurt të teknologjisë, ata gjithashtu po përpiqen të inkurajojnë aleatët e SHBA për një strategji të përbashkët të demokracive perëndimore, si Kanadaja, Australia dhe Britania dhe kombet e tjera evropiane.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Anders Fogh Rasmussen në një konferencë të organizuar nga komisioni argumentoi se NATO-ja duhet të krijojë “një forum për shkëmbimin e të dhënave” dhe “për të kundërshtuar autokracitë”.

Schmidt dhe Work të dy argumentojnë se kompanitë e teknologjisë dhe punonjësit e tyre tani janë më të gatshëm të punojnë me Pentagonin, për sa kohë që projektet janë transparente dhe plotësojnë standarde të qarta etike.

Diskutimi i strategjisë është pak a shumë si të përpiqesh të lundrosh në një stuhi: Forca e ndryshimit teknologjik që vjen drejt nesh është aq intensiv sa është e vështirë të matet.

Henry Kissinger, ish-sekretari i shtetit, tha në konferencën e së martës se një “luftë algoritmi” po vjen .

Jemi me fat që edhe në një Uashington kaotik, disa nga mendjet tona më të mira, si Schmidt dhe Work, po mendojnë se si Amerika mund të mbijetojë dhe të përparojë në botën e ardhshme.