MENU
klinika

Ja problemet që shkakton!

Kujdes me këtë ilaç gjatë shtatzanisë!

19.11.2019 - 18:48

Çfarë  janë anotia dhe mikrotia?

Anotia dhe mikrotia janë defektet e lindura të veshit të një fëmije. Anotia ndodh kur veshi i jashtëm (pjesa e veshit që mund të shihet) mungon plotësisht. Mikrotia ndodh kur veshi i jashtëm është i vogël dhe nuk formohet siç duhet.

Anotia / mikrotia zakonisht ndodh gjatë javëve të para të shtatëzanisë.

Këto defekte mund të ndryshojnë aq  sa mund të vërehen me vështirësi deri tek  një problem i madh me mënyrën e formimit të veshit.

Shumicën e kohës, anotia / mikrotia ndikon në atë se si veshi i fëmijës duket, por zakonisht pjesët e veshit brenda kokës (veshi i brendshëm) nuk preken. Sidoqoftë, disa foshnje me këtë defekt do të kenë gjithashtu një kanal të ngushtë ose të zhdukur të veshit.

  • Llojet e Mikrotias

Ekzistojnë katër lloje të mikrotia, duke filluar nga Tipi 1 deri Tipi 4. Tipi 1 është forma më e butë, ku veshi ruan formën e tij normale, por është më i vogël se zakonisht. Tipi 4 është lloji më i rëndë ku të gjitha strukturat e veshit të jashtëm mungojnë (otanotia). Kjo gjendje mund të prekë një ose të dy veshët. Sidoqoftë, është më e zakonshme që foshnjat të kenë vetëm një vesh të prekur.

  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaqet e anotisë / mikrotisë në shumicën e foshnjave janë të panjohura. Disa foshnje kanë anoti / mikroti  për shkak të një ndryshimi në gjenet e tyre.

Në disa raste, anotia / mikrotia ndodh për shkak të një anomalie në një gjen të vetëm, i cili mund të shkaktojë një sindrom gjenetik.

Një tjetër shkak i njohur për anotinë / mikrotinë është marrja e një ilaçi të quajtur isotretinoin (Accutane®) gjatë shtatëzanisë.

Ky ilaç mund të çojë në një model të defekteve të lindjes, i cili shpesh përfshin anotinë / mikrotinë. Këto defekte gjithashtu mendohet se janë shkaktuar nga një kombinim i gjeneve dhe faktorëve të tjerë, siç janë gjërat me të cilat nëna vjen në kontakt me mjedisin ose nga ato që nëna ha ose pi ose ndonjë ilaç të caktuar që përdor gjatë shtatëzënësisë.

Kohët e fundit, është raportuar  për gjetje të rëndësishme në lidhje me disa faktorë që rrisin rrezikun e lindjes së një fëmije me anoti ose mikroti:

SHTATZANI-konica.al

Diabeti – Gratë që kanë diabet para se të mbesin shtatzënë, është treguar se janë më të rrezikuara  nga lindja e një fëmije me anoti / mikroti , krahasuar me gratë që nuk kishin diabet.

  • Dieta

Çfarë janë anotia dhe mikrotia?

Anotia dhe mikrotia janë defektet e lindura të veshit të një fëmije. Anotia ndodh kur veshi i jashtëm (pjesa e veshit që mund të shihet) mungon plotësisht. Mikrotia ndodh kur veshi i jashtëm është i vogël dhe nuk formohet siç duhet.

Anotia / mikrotia zakonisht ndodh gjatë javëve të para të shtatëzanisë. Këto defekte mund të ndryshojnë aq  sa mund të vërehen me vështirësi deri tek  një problem i madh me mënyrën e formimit të veshit.

Shumicën e kohës, anotia / mikrotia ndikon në atë se si veshi i fëmijës duket, por zakonisht pjesët e veshit brenda kokës (veshi i brendshëm) nuk preken. Sidoqoftë, disa foshnje me këtë defekt do të kenë gjithashtu një kanal të ngushtë ose të zhdukur të veshit.

  • Llojet e Mikrotias

Ekzistojnë katër lloje të mikrotia, duke filluar nga Tipi 1 deri Tipi 4. Tipi 1 është forma më e butë, ku veshi ruan formën e tij normale, por është më i vogël se zakonisht. Tipi 4 është lloji më i rëndë ku të gjitha strukturat e veshit të jashtëm mungojnë (otanotia). Kjo gjendje mund të prekë një ose të dy veshët. Sidoqoftë, është më e zakonshme që foshnjat të kenë vetëm një vesh të prekur.

  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaqet e anotisë / mikrotisë në shumicën e foshnjave janë të panjohura. Disa foshnje kanë anoti / mikroti  për shkak të një ndryshimi në gjenet e tyre.

Në disa raste, anotia / mikrotia ndodh për shkak të një anomalie në një gjen të vetëm, i cili mund të shkaktojë një sindrom gjenetik. Një tjetër shkak i njohur për anotinë / mikrotinë është marrja e një ilaçi të quajtur isotretinoin (Accutane®) gjatë shtatëzanisë. Ky ilaç mund të çojë në një model të defekteve të lindjes, i cili shpesh përfshin anotinë / mikrotinë.

Këto defekte gjithashtu mendohet se janë shkaktuar nga një kombinim i gjeneve dhe faktorëve të tjerë, siç janë gjërat me të cilat nëna vjen në kontakt me mjedisin ose nga ato që nëna ha ose pi ose ndonjë ilaç të caktuar që përdor gjatë shtatëzënësisë.

  • Kohët e fundit, është raportuar  për gjetje të rëndësishme në lidhje me disa faktorë që rrisin rrezikun e lindjes së një fëmije me anoti ose mikroti:

 

Diabeti – Gratë që kanë diabet para se të mbesin shtatzënë, është treguar se janë më të rrezikuara  nga lindja e një fëmije me anoti / mikroti , krahasuar me gratë që nuk kishin diabet.

Dieta e nënës -Gratë shtatzëna që hanë një dietë më të ulët në karbohidrate dhe acid folik mund të kenë një rrezik të rritur për të patur një foshnjë me mikroti, në krahasim me të gjitha gratë e tjera shtatzëna.

Nëse jeni shtatzënë ose po mendoni të mbeteni shtatzënë, bisedoni me mjekun tuaj për mënyrat për të rritur shanset për të pasur një fëmijë të shëndetshëm.

  • Diagnoza

Anotia / mikrotia është e dukshme që gjatë lindjes. Një mjek do ta vërejë problemin duke ekzaminuar vetëm fëmijën. Një skanim CT ose CAT (test i veçantë me rreze x) të veshit të foshnjës mund të sigurojë një pamje të detajuar të veshit. Kjo do të ndihmojë mjekun të kuptojë nëse eshtrat ose strukturat e tjera në vesh preken. Një mjek gjithashtu do të kryejë një provim të plotë fizik për të kërkuar çdo defekt tjetër të lindjes që mund të jetë i pranishëm.

  • Trajtimi

Trajtimi për foshnjat me anoti / mikroti  varet nga lloji ose ashpërsia e gjendjes. Një mjek ose specialist i dëgjimit i quajtur audiolog do të testojë dëgjimin e foshnjës për të përcaktuar ndonjë humbje të dëgjimit në vesh. Edhe një humbje e dëgjimit në një vesh mund të dëmtojë ecurinë e shkollës. Të gjitha opsionet e trajtimit duhet të diskutohen dhe veprimi i hershëm mund të sigurojë rezultate më të mira. Ndihmat e dëgjimit mund të përdoren për të përmirësuar aftësinë e dëgjimit të një fëmije dhe për të ndihmuar në zhvillimin e të folurit.

Kirurgjia përdoret për të rikonstruktuar veshin e jashtëm. Koha e operacionit varet nga ashpërsia e defektit dhe mosha e fëmijës. Kirurgjia zakonisht kryhet midis moshës 4 dhe 10 vjeç. Trajtimi i mëtejshëm mund të jetë i nevojshëm nëse fëmija ka defekte të tjera të lindjes.

Në mungesë të kushteve të tjera, fëmijët me anoti / mikroti  mund të zhvillohen normalisht dhe të bëjnë jetë të shëndetshme. Disa fëmijë me anoti / mikroti mund të kenë probleme me vetëvlerësim nëse shqetësohen për dallime të dukshme midis tyre dhe fëmijëve të tjerë. Grupet e mbështetjes mund të dëshmojnë se janë të dobishme për familjet e reja të bebeve me defekte të lindjes të kokës dhe fytyrës, përfshirë anotinë / mikrotinë.

Dieta e nënës -Gratë shtatzëna që hanë një dietë më të ulët në karbohidrate dhe acid folik mund të kenë një rrezik të rritur për të patur një foshnjë me mikroti, në krahasim me të gjitha gratë e tjera shtatzëna.

Nëse jeni shtatzënë ose po mendoni të mbeteni shtatzënë, bisedoni me mjekun tuaj për mënyrat për të rritur shanset për të pasur një fëmijë të shëndetshëm.

  • Diagnoza

Anotia / mikrotia është e dukshme që gjatë lindjes. Një mjek do ta vërejë problemin duke ekzaminuar vetëm fëmijën. Një skanim CT ose CAT (test i veçantë me rreze x) të veshit të foshnjës mund të sigurojë një pamje të detajuar të veshit. Kjo do të ndihmojë mjekun të kuptojë nëse eshtrat ose strukturat e tjera në vesh preken. Një mjek gjithashtu do të kryejë një provim të plotë fizik për të kërkuar çdo defekt tjetër të lindjes që mund të jetë i pranishëm.

temperatura-e-larte-ne-shtatzani-konica.al
  • Trajtimi

Trajtimi për foshnjat me anoti / mikroti  varet nga lloji ose ashpërsia e gjendjes. Një mjek ose specialist i dëgjimit i quajtur audiolog do të testojë dëgjimin e foshnjës për të përcaktuar ndonjë humbje të dëgjimit në vesh. Edhe një humbje e dëgjimit në një vesh mund të dëmtojë ecurine  e shkollës. Të gjitha opsionet e trajtimit duhet të diskutohen dhe veprimi i hershëm mund të sigurojë rezultate më të mira. Ndihmat e dëgjimit mund të përdoren për të përmirësuar aftësinë e dëgjimit të një fëmije dhe për të ndihmuar në zhvillimin e të folurit.

Kirurgjia përdoret për të rikonstruktuar veshin e jashtëm. Koha e operacionit varet nga ashpërsia e defektit dhe mosha e fëmijës. Kirurgjia zakonisht kryhet midis moshës 4 dhe 10 vjeç. Trajtimi i mëtejshëm mund të jetë i nevojshëm nëse fëmija ka defekte të tjera të lindjes.

Në mungesë të kushteve të tjera, fëmijët me anoti / mikroti  mund të zhvillohen normalisht dhe të bëjnë jetë të shëndetshme. Disa fëmijë me anoti / mikroti mund të kenë probleme me vetëvlerësim nëse shqetësohen për dallime të dukshme midis tyre dhe fëmijëve të tjerë.

Grupet e mbështetjes mund të dëshmojnë se janë të dobishme për familjet e reja të bebeve me defekte të lindjes të kokës dhe fytyrës, përfshirë anotinë / mikrotinë.