MENU
klinika

Paralajmërimet

Ndryshimi i klimës do të dëmtojë më së shumti fëmijët

15.11.2019 - 14:05

Fëmijët do të përballen me më shumë mungesa urie dhe infeksione nëse ndryshimi i klimës vazhdon pa kontroll, paralajmërojnë studiuesit e Organizatës Botërore të Shëndetit dhe 34 institucione të tjera.

Ndryshimi i klimës tashmë po dëmton shëndetin e fëmijëve.

“Këtë vit, ndikimet përshpejtuese të ndryshimit të klimës janë bërë më të qarta se kurrë,” tha Hugh Montgomery, bashkë-kryetari i Countdown Lancet për Shëndetin dhe Ndryshimin e Klimës.

“Temperaturat më të larta të regjistruara në Evropën Perëndimore dhe zjarret në Siberi, Queensland dhe California shkaktuan astmë dhe infeksione të frymëmarrjes. Nivelet e detit tani po rriten me një normë gjithnjë e shqetësues”, tha Montgomery në një njoftim për lajmet.

Montgomery është drejtor i Institutit të Kolegjit Universitar në Londër për Shëndetin dhe Performancën e Njeriut, në Mbretërinë e Bashkuar.

Ndikimi shëndetësor i ndryshimit të klimës duhet të jetë në krye të axhendës në Konferencën e KB për Klimën (COP25) muajin tjetër në Madrid, kërkuan shkencëtarët.

Pa veprim, fëmijët e lindur sot do të jetojnë në një botë që është mesatarisht më shumë se 4 gradë celsius më e ngrohtë deri në moshën 71 vjeç, duke paraqitur një rrezik për shëndetin e tyre në çdo fazë të jetës së tyre, thuhet në raport.

Fëmijët gjithashtu do të jenë në rrezik të lartë nga rritja e lidhur me ndryshimin e klimës në sëmundjet infektive. Viti i kaluar ishte “viti i dytë më i përshtatshëm klimatik në rekord” për përhapjen e baktereve që shkaktojnë shumë raste diarre dhe raste infeksioni plagësh në të gjithë botën, vunë në dukje studiuesit.

Gjithashtu, ndërsa fëmijët e lindur sot përparojnë në adoleshencë, dëmet shëndetësore të ndotjes së ajrit do të përkeqësohen. Dhe ndërsa kalojnë në moshën madhore, ngjarjet ekstreme të motit, siç janë valët e nxehtësisë dhe zjarret, do të intensifikohen.

Sipas Dr. Nick Watts, drejtori ekzekutiv i The Lancet Countdoën, “Fëmijët janë veçanërisht të prekshëm nga rreziqet shëndetësore të një klime në ndryshim. Trupat e tyre dhe sistemet imunitare janë ende duke u zhvilluar, duke i lënë ata më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve dhe ndotësve mjedisorë. Dëmi i bërë në fëmijërinë e hershme është i vazhdueshëm dhe i përhapur, me pasoja shëndetësore që zgjasin për tërë jetën ”.

Ëatts tha, “Pa veprim të menjëhershëm nga të gjitha vendet për të ulur emetimet e gazrave serë, fitimet në mirëqenien dhe jetëgjatësia do të rrezikohen, dhe ndryshimi i klimës do të vijë për të përcaktuar shëndetin e një gjenerate të tërë.”