MENU
klinika

Historia e Xhonit

“Nuk dua që dikush të kalojë atë që kam kaluar unë”

13.11.2019 - 14:04

Në Tetor 2005, Xhoni nuk ishte ndier mirë. 45-vjeçari kishte vrapuar për 3 orë e 6 minuta.

Xhoni ishte përqendruar aq shumë vrap sa që injoroi një simptomë të pazakontë fizike — dhe një shenjë goditjeje. Ai spo shikonte më nga një sy. Vizioni u kthye, por ndërsa ishte jashtë duke festuar atë mbrëmje, krahu i i majtë u mpi. Kur një i huaj vuri re që fytyra e tij po binte, Xhoni e dinte se diçka nuk po shkonte mirë.

Në dhomën e urgjencës, simptomat u përmirësuan, por Xhoni qëndroi natën si një masë paraprake. Të nesërmen, ai u zgjua në njësinë e kujdesit intensiv. Xhoni thotë se ai kishte pësuar një goditje të shkaktuar nga një diseksion, ose një vrimë në murin e njërës prej arterieve karotide (arteriet që sjellin gjak në tru), të cilat mund të bllokojnë rrjedhjen e gjakut në tru.

Mjekët e trajtuan atë me ilaç për të parandaluar mpiksjen dhe konsideruan kryerjen e një procedure për të ndihmuar në lehtësimin e ënjtjes në tru. Familja kishte frikë për jetën e tij, por pas disa ditësh në njësinë e kujdesit intensiv, ai arriti të transferohej në një qendër rehabilitimi. Përfundimisht, ai u kthye në shtëpi dhe vazhdoi terapinë në një institucion ambulant.

Xhoni ushtrohej rregullisht. Nëse do të fitoja peshë, do të ushtrohesha me rigorozitet dhe të humbja përsëri peshën. Zakonet e tij të pashëndetshme të të ngrënit dhe një dëmtim i këmbës nuk e ndihmuan.

Pas goditjes, Xhoni ndryshoi dietën e tij, dhe tani ai ecën 10,000 hapa çdo ditë, nget një biçikletë të palëvizshme dhe ngre pesha. Për shumë njerëz që ai takon, shërimi fizik i tij duket i jashtëzakonshëm. Por Xhoni vazhdon të përjetojë probleme me kujtesën, si dhe vështirësi në shikimin dhe detyra të tilla si renditja e postës elektronike dhe materialeve të tjera të leximit.

Ajo që e shqetëson më shumë, sidoqoftë, janë kujtimet e të dashurve të tij të shqetësuar dhe pafuqia që ata ndienin. Sot, përmes punës së tij vullnetare për Shoqatën e Zemrës, Xhoni ngre vetëdijen për simptomat e goditjes në tru dhe mënyrat për të parandaluar goditjen.

Qëllimi i tij është të mbrojë të tjerët, veçanërisht burrat, nga përvoja që kishin miqtë dhe familja e tij: “Sot po mendoj më shumë për gratë, motrat dhe fëmijët, burri, vëllai ose babai i të cilëve është në një rrugë që çon në paaftësi nga një goditje, dhe si ta tregoj historinë time edhe një herë, mund të trembë disa djem që lundrojnë së bashku duke menduar se janë të pathyeshëm ”.