MENU
klinika

Studimet e reja

Shtatzënë? Presioni i gjakut lidhet direkt me rreziqet e zemrës

17.11.2019 - 12:50

Presioni i lartë i gjakut i lidhur me shtatzëninë i vë gratë në rrezik më të lartë të sëmundjes së zemrës më vonë, sugjerojnë studime të reja.

Në studim, mjekët analizuan mesatarisht shtatë vjet të dhëna pasuese për më shumë se 220,000 gra në Mbretërinë e Bashkuar. Ata që kishin presion të lartë gestacional të gjakut ose preeklampsi në të paktën një shtatëzani kishin arteriet më të forta, dhe dy deri në pesë herë shkalla e presionit të lartë kronik të gjakut më vonë , treguan zbulimet.

Këto gra kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin probleme të zemrës, përfshirë sëmundjen e arteries koronare, dështimin e zemrës dhe sëmundjen e valvulave, sipas raportit të botuar në internet në 11 nëntor në Journal of the American College of Cardiology.

Deri në gjysmën e rrezikut u drejtua nga presioni i lartë kronik i gjakut, zbuluan mjekët.

SHTATZANI-konica.al

Kjo “nënkupton që trajtimi i presionit të lartë të gjakut mund të jetë veçanërisht i rëndësishëm në këtë popullatë”, tha autori kryesor i studimit, Dr Michael Honigberg. Ai është një kardiolog në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts në Boston.

Hulumtimet në të ardhmen mund të vlerësojnë mënyra të reja të trajtimit të presionit të lartë të gjakut (“hipertensioni”) ose thjesht ta trajtojnë atë më agresivisht te gratë që e kanë pasur atë të paktën një herë gjatë shtatëzanisë, sugjeroi Honigberg.

“Hulumtimet gjatë dekadës së kaluar kanë treguar se ekzistojnë faktorë të rrezikut specifik për sëmundje kardiovaskulare midis grave”, tha Honigberg në një njoftim për lajmet në spital.

“Por ka akoma disa boshllëqe domethënëse në të kuptuarit tonë të atyre rreziqeve, dhe një hendek është nëse rreziku i ngritur vazhdon afatgjatë pas një shtatëzënie hipertensionale, apo nëse gratë e tjera ‘preken’ pasi rreziku kardiovaskular rritet me moshën në popullatë në përgjithësi.”

Mjekët ende po kuptojnë se si të parashikojnë dhe parandalojnë problemet e tensionit të lartë gjatë shtatëzanisë, vuri në dukje ai.

“Por ajo që ne mund të bëjmë është të shohim përpara dhe të përpiqemi të zbusim rrezikun e këtyre grave që zhvillojnë sëmundje kardiovaskulare më vonë në jetë”, tha Honigberg.

Kjo përfshin ndryshime jetese të shëndetshme, si ushtrimi, ngrënia e një diete të shëndetshme, mos pirja e duhanit dhe kontrollimi i peshës. Disa gra gjithashtu mund të përfitojnë nga ilaçet, shpjegoi ai.

“Do të tronditeni se sa pak mjekë që nuk janë mjekë obstetër / gjinekologë – përfshirë edhe kardiologët – pyesin pacientët femra nëse ata kanë pasur një çrregullim hipertensiv gjatë shtatzënisë”, tha Honigberg.

“Ky studim nënvizon vërtet rëndësinë e klinikantëve që pyesin për këtë histori, dhe të grave që e ndajnë atë.”