MENU
klinika

Simptomat e frymëmarrjes

Si kontrollohet astma kur vuan nga një tjetër sëmundje?

16.11.2019 - 19:14

GERD, ose sëmundja e refluksit gastroezofageal, shkakton ose përkeqëson simptomat e frymëmarrjes në një numër të njerëzve me astmë.

Pasi të kontrollohet GERD, astma shpesh përmirësohet – duke çuar në një ulje të mjekimit të kërkuar dhe duke lejuar frymëmarrjen më të lehtë.

GERD është një gjendje e zakonshme në të cilën acidi nga stomaku derdhet në ezofag duke shkaktuar acarim dhe inflamacion. Kjo shpesh ndjehet si një ndjesi djegieje në pjesën e sipërme të barkut dhe mund të çojë në një shije të keqe në gojë dhe një ndjenjë të djegies në gjoks nëse lëngu ngrihet mjaftueshëm. Meqenëse nervat në ezofagun e poshtëm janë të lidhur me nervat në mushkëri, është e zakonshme që refluksi acid të shkaktojë simptoma të astmës, kështu që është e rëndësishme të kontrolloni refluksin sa më shumë që të jetë e mundur.

Mënyra më e rëndësishme për të kontrolluar refluksin është që së pari të shihni një mjek për t’u siguruar që refluksi është diagnoza e saktë, pasi kushtet e tjera mund ta imitojnë atë.

a shkaktojne alergjite astme-konica.al

Trajtimi për vetë GERD është i njëjtë sikur njeriu të mos ketë astmë. Në shumë raste, një provë e thjeshtë e një reduktuesi të acidit siç është ranitidine, mund të kontrollojë simptomat. Ilaçet më të forta të quajtura frenuesit e pompës proton gjithashtu mund të zvogëlojnë sekretimin e acidit.

Nga pikëpamja dietike, ndihmon për të shmangur ngrënien e vakteve për disa orë para gjumit (shmangia e vakteve të mëdha në mbrëmje) dhe për të zvogëluar marrjen e yndyrës. Konsumi i alkoolit në tepricë dhe kafeinë gjithashtu mund të predispozojë për zbaticë të acidit. Fjetja në disa jastëkë, me trupin e sipërm të ngritur lart për të lënë gravitetin të mbajë lëngun poshtë mund të ndihmojë. Rekomandohet humbje peshe për ata që janë mbi peshë, pasi shtimi i peshës mund të përkeqësojë zbaticën.

astma e rende-konica.al

Është gjithashtu e rëndësishme të vlerësohet nëse disa ilaçe të astmës mund të përkeqësojnë GERD. Medikamentet e astmës që mund të rritin zbaticën përfshijnë teofilina dhe steroid oral, dhe duhet të përdoren vetëm nëse nuk ka alternativa të tjera. Për shumicën e atyre që vuajnë nga të dyja kushtet, astma mund të kontrollohet me terapitë e zakonshme të astmës së bashku me trajtimin e GERD.

Nëse këto masa të thjeshta nuk funksionojnë, atëherë mund të nevojitet vlerësim dhe trajtim më i gjerë. Ndonjëherë, terapia mjekësore nuk është adekuate dhe GERD do të kërkojë një riparim kirurgjikal.

Vlerësimi i mëtejshëm duhet të bëhet nën mbikëqyrjen e një mjeku të kualifikuar.