MENU
klinika

Këshilla

Si të parandalojmë hipoterminë në dimër të moshuarit?

21.11.2019 - 16:03

Në dimër, të moshuarit kanë më shumë rrezik të humbasin nxehtësinë e trupit dhe të kalojnë në hipotermi potencialisht fatale.

Njerëzit e moshuar mund të humbasin nxehtësinë e trupit shpejt dhe e kanë më të vështirë të njohin shenjat, shpjeguan mjekët.

Hipotermia është një rënie e rrezikshme në temperaturën thelbësore të trupit. Mund të ndodhë kur është ftohtë brenda ose jashtë dhe trupi nuk është në gjendje të prodhojë nxehtësi të mjaftueshme.

Edhe ekspozimi i shkurtër ndaj të ftohtit mund të rezultojë në hipotermi.

ftohte- i moshuar-konica.al

Njerëzit e moshuar janë veçanërisht të prekshëm sepse reagimi i tyre ndaj të ftohtit mund të zvogëlohet nga kushtet kronike mjekësore dhe disa ilaçe, duke përfshirë ilaçet të ftohtit gjatë përdorimit, vënë në dukje mjekët.

Shenjat paralajmëruese të hipotermisë përfshijnë: të folurit e ngadalësuar ose të zbehur ; përgjumje ose konfuzion; dridhje ose ngurtësi në krah dhe këmbë; kontroll i dobët i lëvizjes së trupit; reagime të ngadalta; puls i dobët; ose një temperaturë thelbësore e trupit shumë e ulët.

Një temperaturë e trupit e ulët mund të shkaktojë probleme shëndetësore, të tilla si shqetësime të ritmit të zemrës, dhe dëmtim të veshkave dhe mëlçisë.

Nëse mendoni se dikush ka shenjat e hipotermisë, telefononi urgjencën dhe përpiquni t’i transferoni ato në një vend më të ngrohtë.

  • Këshilla për të shmangur hipoterminë:

Kur jeni jashtë në të ftohtë, vishni një kapelë, shall dhe doreza. Vishni disa shtresa veshjesh për të bllokuar ajrin e ngrohtë midis shtresave.

Lajmëroni të tjerët kur planifikoni të kaloni kohë jashtë dhe të keni një celular të karikuar plotësisht.

Mbajeni shtëpinë të ngrohtë.

Në shtëpi, vishni mbathje të gjata nën rroba, si dhe çorape dhe pantofla. Përdorni një batanije për të mbajtur këmbët dhe shpatullat të ngrohta etj.