MENU
klinika

Studimi

Sulm në zemër, trajtimi te gratë më pak efektiv

16.11.2019 - 16:09

Gratë janë në rrezik më të lartë për goditje në tru dhe kanë simptoma të ndryshme të goditjes sesa burrat.

Tani, hulumtimet e reja sugjerojnë një ndryshim tjetër: më pak përfitime nga një operacion i përdorur për të trajtuar sëmundjen e arterieve karotide, një faktor kryesor rreziku për goditje në tru.

Sëmundja, e quajtur edhe stenoza karotide, shënohet nga depozitat yndyrore, të quajtura pllakë, që ndërtohen brenda arterieve të qafës dhe rrisin rrezikun nga goditja. Kirurgjia për të hequr pllakën, një procedurë e quajtur endarterektomi, përdoret për të zvogëluar këtë rrezik.

Studiuesit zbuluan se në mesin e pjesëmarrësve me simptoma nga ndërtimi i pllakave, endarterektomia ishte më efektive tek burrat, me 11.1% të grave që kishin një goditje brenda pesë viteve të operacionit, krahasuar me 8.9% të burrave.

“Burrat dhe gratë janë të ndryshëm dhe nganjëherë sëmundja e tyre mund të kërkojë një qasje të ndryshme trajtimi,” tha hetuesi kryesor Niveditta Ramkumar, një student i diplomuar në Institutin Dartmouth për Politikë Shëndetësore dhe Praktika Klinike, në Liban, NH”, sepse studimi ka gjetur se gratë janë duke marrë më shumë goditje sesa burrat, kjo mund të nënkuptojë që trajtimi i tyre, në këtë rast endarterektomia, nuk është aq i efektshëm tek gratë sa është tek burrat”.

Studimi paraprak, i cili përdori të dhëna për 31.207 persona të moshës 65 vjeç dhe më të vjetër me sëmundje të arterieve karotide, do të paraqitet të Dielën në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Zemrës në Filadelfia.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të goditjeve. Një goditje ishemike ndodh kur qarkullimi i gjakut në një pjesë të trurit është i bllokuar. Arteriet karotide janë enët e gjakut në të dy anët e qafës që mbartin gjak në tru dhe fytyrë. Sëmundja e arterieve karotide shkakton rreth 15% të të gjitha goditjeve ishemike.

Faktorët e rrezikut për sëmundjen e arterieve karotide përfshijnë plakjen, pirjen e duhanit, presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë, diabetin dhe mungesën e ushtrimeve.

Shkalla e grumbullimit brenda arterieve përcakton mundësitë e trajtimit. Rreth 5% e njerëzve që kanë depozita yndyrore që mbushin 70% ose më shumë nga arteriet e tyre karotide do të kenë goditje brenda pesë viteve.

Nëse qarkullimi i gjakut është vetëm pak i kufizuar, njerëzit shpesh trajtohen me ilaçe për të kontrolluar faktorët kontribues si kolesterol i lartë ose presioni i lartë i gjakut. Nëse bllokimi është i rëndë, rekomandohet kirurgji për të hequr pllakën. Një endarterektomi është zakonisht opsioni i preferuar, tha Ramkumar.

“Ne kemi parë në studime pa pushim se gjinia luan një rol në sëmundjen e arterieve karotide”, tha Dr. Dorothea Altschul, një kirurge neurointerventive në New Jersey e cila nuk ishte e përfshirë në kërkime.

zhurme ne zemer
zhurme ne zemer

“Por ne jemi në humbje për të kuptuar se si të drejtojmë menaxhimin mjekësor,” tha ajo.

“Ne e dimë që përbërja e pllakës që ngushton arteriet është e ndryshme në gratë. Por ne nuk e dimë nëse gratë duhet të kenë mundësi të ndryshme nga burrat për këtë gjendje.”

Ramkumar tha se shpreson që gjetjet nga hulumtimi të çojnë në përpjekje në rritje dhe të paktën 50% e pjesëmarrësve në studimet klinike të kardiologjisë të jenë gra.

“Gjinia duhet të jetë në pararojë të të kuptuarit tonë për efektet e këtyre trajtimeve dhe rezultatet e tyre afatgjata,” tha ajo.