MENU
klinika

Pse shfaqen?

Tiroidet dhe problemet pas lindjes

17.11.2019 - 13:46

Çfarë është tiroidit pas lindjes?

Tiroiditi pas lindjes, ose pezmatimi i tiroides pas lindjes, prek 10% të grave. Shpesh shkon i diagnostikuar sepse simptomat pasojnë direktë lindjen. Gratë me tiroidit pas lindjes mund të ndjehen shumë të lodhura dhe me pa humor.

Tiroiditi pas lindjes zakonisht ndodh në dy faza, megjithëse jo të gjithë me gjendjen kalojnë në të dy fazat:

Faza e parë fillon 1 deri në 4 muaj pas lindjes dhe zakonisht zgjat 1 deri në 2 muaj. Në këtë fazë, ju mund të keni shenja dhe simptoma të hipertiroidizmit, sepse tiroidja e dëmtuar lëshon hormonet tiroide jashtë në qarkullimin e gjakut.

Faza e dytë fillon rreth 4 deri në 8 muaj pas lindjes dhe zgjat 6 deri në 12 muaj. Në këtë fazë, ju mund të keni shenja dhe simptoma të hipotiroidizmit sepse tiroidja ka humbur shumicën e hormoneve të saj ose sepse sulmi imunitar ka mbaruar dhe tiroidet mund të shërohen më vonë.

Kush rrezikohet nga tiroiditi pas lindjes?

Sistemi imunitar mund të shkaktojë tiroidit pas lindjes. Nëse keni një sëmundje autoimune, si diabeti tip 1, rreziku është më i lartë.

Rreziku është gjithashtu më i lartë nëse:

Keni një histori personale ose histori familjare të çrregullimeve të tiroides;

Kishit tiroidit pas lindjes pas një shtatëzënie të mëparshme;

Keni hepatit kronik viral;

Si trajtohet tiroiditi pas lindjes?

Trajtimi për tiroiditet pas lindjes varet nga faza e sëmundjes dhe cilat simptoma keni.

Për shembull, nëse në fazën e parë ju merrni simptoma të hipertiroidizmit, trajtimi mund të përfshijë ilaçe për të ngadalësuar rrahjet e zemrës.

Në shumicën e grave që kanë tiroidit pas lindjes, tiroidja kthehet në normale brenda 12-18 muajve pas fillimit të simptomave.

Por nëse keni një histori tiroiditi pas lindjes, rreziku është më i lartë për zhvillimin e hipotiroidizmit të përhershëm brenda 5 deri në 10 vjetësh.