MENU
klinika

Historia e Amandës

Pasi linda, babai vuri re se këmba ime ishte fryrë

04.12.2019 - 16:13

Në fillim të vitit 1991, nëna ime iu nënshtrua disa raundeve të fekondimit in vitro (IVF), dhe lindi binjak në fund të tetorit 1991.

Edhe pse kam lindur para kohe, kam lindur para 37 javësh të shtatëzanisë, nuk ka probleme të tjera shëndetësore u raportuan nga mjekët.

Disa ditë pasi linda, babai im vuri re se këmba ime e djathtë ishte fryrë dhe zbardhur pak, një vërejtje që mjeku e hodhi poshtë gjatë kontrollit tim të parë. Një muaj më vonë, gjyshërit më çuan në spital sepse këmba ime ishte bërë akoma më e enjtur.

Mjekët përdorën një skanim të rezonancës magnetike (MRI) dhe zbuluan se kisha një tumor në palcën kurrizore. Mjekët menduan se ky tumor është ajo që çoi në lëmshin tim, një defekt lindjeje të këmbës. Lidhja e këmbëve zakonisht ndodh kur indet që lidhin muskujt me kockat në këmbë dhe këmbët e një fëmije janë më të shkurtër se normalja. Kjo bën që këmba të përthyhet nga brenda.

Për fat të mirë, tumori nuk ishte kanceroz dhe unë u trajtova me steroide për të tkurrur tumorin.

Unë mbeta në spital për një muaj për trajtim dhe pushim. Që atëherë, kam bërë dy operacione në këmbë dhe një operacion në kofshë. Më duhej të vishja një shtrëngim për disa vjet për të ndihmuar në korrigjimin e pozicionit të këmbës.

Prindërit e mi duan të këshillojnë prindërit e tjerë të besojnë në instinktet e tyre kur bëhet fjalë për shëndetin e fëmijës. Ata rekomandojnë që prindërit gjithmonë të kontaktojnë një mjek nëse shqetësohen se fëmija ka një problem shëndetësor, si dhe të marrin një mendim të dytë për gjendjen e fëmijës.

foshnje me probleme me zemren
foshnje me probleme me zemren

Unë kam zhvilluar qëndrimin që nuk do të përcaktohet nga veshja ime ose nga ndonjë gjendje tjetër mjekësore. Ka raste kur ky problem që kam luan një rol të madh në aftësinë time për të bërë diçka. Për shembull, të ngjis shkallët më kërkon fuqi dhe kohë më shumë se njerëzit e tjerë, dhe unë me shumë mundësi nuk do të jem në gjendje të vrapoj. Sidoqoftë, ka shumë gjëra në jetën time që nuk ndikohen negativisht nga kjo.

Unë i inkurajoj njerëzit e tjerë që jetojnë me defektet e lindjes të pranojnë kushtet e tyre dhe mos të lejojnë që kjo gjendje të përcaktojë se kush janë ata si person.