MENU
klinika

Studimi

1 në 4 fëmijët me autizëm nuk diagnostifikohet!

16.01.2020 - 15:38

Shumë fëmijë ë me autizëm presin shumë gjatë për një diagnozë, tregojnë kërkime të reja dhe këto vonesa mund të ndikojnë shumë në cilësinë e tyre të jetës.

Rreth një në çdo katër 8-vjeçar të vlerësuar në studimin e ri u zbulua se kishte autizëm të diagnostikuar dhe nuk po merrte shërbime të autizmit. Nuk është e qartë pse fëmijët , nuk po marrin diagnozat dhe shërbimet që u duhen, vunë në dukje studiuesit . “Mund të ketë arsye të ndryshme për pabarazinë, nga komunikimi ose pengesat kulturore midis prindërve dhe mjekëve deri te ankthi për procesin e komplikuar diagnostikues dhe frikën nga stigma,” tha bashkëautori i studimit Ëalter Zahorodny. Ai është një profesor i asociuar në Rutgers Neë Jersey School School dhe drejtor i Studimit të Autizmit në New Jersey.

“Gjithashtu, shumë prindër, fëmijët e të cilëve diagnostikohen më vonë, shpesh i atribuojnë shqetësimet e tyre të para në një çështje të sjelljes ose mjekësisë sesa një problemi zhvillimi,” tha Zahorodny në një njoftim për lajmet Rutgers. Një specialist i autizmit pa lidhje me studimin e ri tha se gjetjet janë shqetësuese.

“Megjithë theksin në identifikimin dhe trajtimin e çrregullimit të spektrit autik [ASD] që herët, shumë fëmijë të shkollës me ASD nuk u diagnostikuan si të tillë dhe as nuk morrën trajtime të duhura për ASD në mjedisin e shkollës,” tha Dr. Andreë Adesman. Ai është shefi i pediatrisë së zhvillimit dhe sjelljes në Qendrën Mjekësore të fëmijëve Cohen të Neë York në Neë Hyde Park, N.Y. Në studimin e tyre, Zahorodny dhe kolegët gjurmuan të dhëna për 266,000 fëmijë të cilët ishin 8 vjeç në vitin 2014.

Studiuesit donin të identifikonin fëmijët që kishin simptoma të autizmit, por ende nuk ishin diagnostikuar ose marrë shërbime të autizmit. Nga afro 4500 fëmijë të identifikuar se kanë autizëm, 25% ende nuk ishin diagnostikuar. Shumica e fëmijëve të diagnostikuar ishin djem  që kishin vështirësi në aftësitë mendore, aftësi sociale dhe aktivitete të jetës së përditshme, por nuk konsideroheshin të paaftë, thanë studiuesit. Adesman vuri në dukje se, sipas studimit, kishte të dhëna se të rinjtë e pa diagnostikuar mund të kishin një çrregullim të spektrit të autizmit.

“Megjithëse fëmijët me ASD të pa diagnostikuar ishin përgjithësisht më të butë në ashpërsi dhe kishin më pak të ngjarë të ishin vlerësuar para moshës 3 vjeç, realiteti është se shumica e këtyre prindërve kishin shqetësime zhvillimore për fëmijën e tyre para moshës 3 vjec ,” tha ai .

Në përgjithësi, gjetjet sugjerojnë që edhe pse ka një ndërgjegjësim në rritje për autizmin, ai është akoma i nën-diagnostikuar. Sipas Zahorodny, shkalla e diagnozës mund të përmirësohet duke kontrolluar të gjithë fëmijët e vegjël, parashkollorë dhe fëmijët e moshës shkollore për këtë çrregullim. Ai gjithashtu beson se mjekët mund të lidhin pengesat e komunikimit duke përdorur fotografi dhe / ose navigues të pacientëve për të ndihmuar prindërit të kuptojnë procesin e diagnostikimit, rezultatet e testit dhe rekomandimet e trajtimit.

Përveç kësaj, Zahorodny sugjeroi që shtetet mund të përmirësojnë qasjen në kujdesin e autizmit duke i bërë kompanitë e sigurimeve të mbulojnë shërbimet e autizmit kur një fëmijë vlerësohet së pari se është në rrezik, në vend që të presë një diagnozë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Jeta ime me dy fëmijë autik

“Autizmi nuk ka asnjë ditë pushim”