MENU
klinika

S.O.S. rinia shqiptare!

“Çfarë dreqin është ky brez i tredhur mendërisht?!”

13.01.2020 - 16:19

     Nga: Ilir Metaj

Ulur në tavolinë, tek me përdhunoheshin veshët me muzikën e lokalit që bënte pis me tallava të Flori Mumajesit. Ajo që më dhembi më tepër, nuk ishin veshët e mi, po një grup të rinjsh ulur të tavolina përballë, që dinin përmendësh “tekstin”:

“…prandaj t’u ngjita
Ta boja me drita
Por nuk të arrita
Dije se të du, të du…”

O zot i madh!

Ku ishte problemi me ne? Ku gabuam e përfunduam këtu?!

Çfarë dreqin është ky brez i tredhur mendërisht?!

Me kujtohen të rinjtë e viteve 1990… mosbindja ndaj sistemit, zjarri në shpirt, kreativiteti i thekshëm, qytetaria, kultura, naiviteti, talenti…

Por, ja ku kemi mbërritur: të rinj që arrijnë orgazëm me “ta boja me drita”…

Sot ka fare pak gjurmë nga trashëgimia tronditëse e viteve 1990!

Ritmi i shpirtrave që po zgjoheshin në kërkim të ndryshimit, të derdhur me zjarr ne tingujt rok të atij brezi aq të pastër, aq te munduar, aq te sakrifikuar e aq poetik…

kolana e librave

“E duam jetën ndaj na lini të jetojmë
O mik, o vëlla pak qetësi për shpirtin tonë
E shtrenjta ime ti këtë mbrëmje mos mungo
I kam harruar përkëdheljet mos harro
Çdo dashuri që të jetojë do ngrohtësi
Dhe toka s’rron pa diellin lart, pa kaltërsinë…”

Eh, mor Elton Deda, dita njëmijë!!!

“Tingulli i zjarrte” , ”Djemtë e detit”, “Albatros” , “Thunderway” , “Ritfolk” …

…Mumajesi, Elvana Gjata, Sinan Hoxha & Co…

Çfarë dreqin ndodhi me ne kështu?! Pse përfunduam këtu?!

Kitara u zëvendësua me klarinetën.

Talenti me mediokritetin.

Poetika me injorancën.

S.O.S. rinia shqiptare!