MENU
klinika

Çfarë i dhuruan botës?

Ekonomistë që ‘shkruan me shifra’ historinë

05.01.2020 - 12:40

Ekziston një shaka e vjetër që shpesh thuhet për ekonomistët:

“Tre ekonomistë po gjuajnë rosat. E para gjuan 20 metra para rosave, e dyta gjuan 20 metra prapa rosave, dhe e treta thotë: “Punë e shkëlqyeshme! Ne i morëm ato!”

Ka shumë ekonomistë që bëjnë punë të jashtëzakonshme dhe ka disa që kanë dhënë kontribute në teorinë financiare që përshkoi në shumë aspekte të historisë shoqërore gjithashtu. Në këtë artikull do flasim për pesë nga këta ekonomistë dhe do të shpjegojmë ndikimin e tyre në shoqëri.

1. Adam Smith (1723-1790)

Shumë kanë shkruar për Adam Smith, por jo të gjithë njohin ndikimin e tij në ekonominë e Amerikës, dhe jo vetëm. Adam Smith ishte një filozof skocez që u bë një ekonomist politik në mes të periudhës së Iluminizmit Skocez.

Ai njihet më së miri për “Teorinë e Ndjenjave Moral” (1759) dhe “Një Hetim mbi Natyrën dhe Shkaqet e Pasurisë së Kombeve” (1776). Kjo e fundit, që njihet gjerësisht si “Pasuria e Kombeve”, është një nga traktatet më të hershme dhe më të famshme për industrinë dhe tregtinë, dhe një nga kontribuesit kryesorë në ekonominë moderne-disiplinore akademike.

Smith hyri në Universitetin e Glasgow në moshën 15 vjeç, dhe studioi filozofinë morale. Argumentet e Smith kundër merkantilizmit dhe në favor të tregtisë së lirë ishin një sfidë e ashpër për shumicën e proteksionizmit, tarifave dhe mbajtjes së arit që mbizotëruan në mesin e shekullit të 18-të. Sot, bota i ka dhënë emrin “babai i ekonomisë moderne”.

Në një botë globale, imagjinoni se sa më e ngadaltë do të ishte jeta, tregtia e hapur nuk do të inkurajohej dhe nëse mbajtja e pasurive të forta (merkantilizëm) ishte normë, jeta ekonomike do të ishte mjaft e zymtë.

Në fund të jetës së tij, Smith shkatërroi shumicën e dorëshkrimeve të tij dhe ndërsa disa mbijetuan, bota nuk mësoi kurrë shkallën e mendimeve dhe teorive të tij përfundimtare shënimet e tij të fundit.

2. David Ricardo (1772-1823)

by Thomas Phillips, oil on canvas, circa 1821

Ai ishte fëmija i tretë i 17 fëmijëve nga një familje hebreje Portugeze. Kontribimet e tij për studimin e ekonomisë erdhën nga një sfond më i dobishëm sesa ai i Adam Smith.

Ricardo u bashkua me babanë e tij për të punuar në Bursën e Londrës në moshën 14 vjeç, dhe shpejt u bë i suksesshëm në spekulimet në aksione dhe pasuri të paluajtshme. Pasi lexoi pasurinë e kombeve të Smithit në 1799, ai u interesua për ekonomi, megjithëse artikulli i tij i parë për ekonominë u botua gati 10 vjet më vonë.

Ricardo u bë anëtar i Parlamentit Britanik, duke përfaqësuar një bashki të Irlandës në 1819. Puna e tij më e madhe, “Një ese mbi ndikimin e një çmimi të ulët të misrit në fitimet e aksioneve” (1815) argumentoi të shfuqizojë ligjet e misrit në atë kohë për të përhapur më mirë pasurinë, dhe ai e ndoqi atë me “Parimet e Ekonomisë Politike dhe Taksave” (1817).

Rikardo ishte më i njohur për besimin se kombet duhet të specializoheshin për të mirën më të madhe. Ai ishte gjithashtu i zëllshëm në përcjelljen e argumentit kundër proteksionizmit.

Por ai mund të ketë bërë punën e tij më të madhe për qiratë, taksat, pagat dhe fitimet duke treguar se pronarët e tokave që kapnin pasuri në kurriz të punëtorëve nuk ishte i dobishëm për shoqërinë. Ricardo, është një nga jetët më të shkurtra të ekonomistëve të mëdhenj, që vdes në moshën 51 vjeç në 1823.

3. Alfred Marshall (1842-1924)

Marshall lindi në Londër, dhe ndërsa fillimisht dëshironte të ishte klerik, suksesi i tij në Kembrixh e çoi atë në akademi. Marshalli mund të jetë më pak i njohuri nga ekonomistët e mëdhenj, pasi ai nuk kampionoi asnjë teori radikale.

Por ai është i besuar me përpjekjen për të aplikuar matematikë të rreptë në ekonomi në përpjekje për ta kthyer ekonominë në më shumë shkencë sesa filozofi.

Megjithë theksin e tij në matematikë, Marshall u përpoq ta bënte punën e tij të arritshme për njerëzit e rregullt. “Ekonomia e industrisë” (1879) e tij u përdor gjerësisht në Angli si kurrikula.

Ai gjithashtu kaloi gati 10 vjet duke punuar në “Parimet e Ekonomisë” më shkencore (1890), e cila dëshmoi se ishte puna e tij më e rëndësishme. Ai më së shumti merret me kthesat e përhershme të ofertës dhe kërkesës, shërbimet margjinale dhe kostot e prodhimit margjinal në një model të unifikuar.

4. John Maynard Keynes (1883-1946)

Historianët që i referohen John Maynard Keynes si “ekonomistin gjigand”. Gjashtë këmbët e gjashtë Britanikët pranuan një leksion në Kembrixh që u financuan personalisht nga Alfred Marshall, kthesat e ofertës dhe kërkojnë ofertat e bazës për më shumë mundësi për të fituar Keynes.

Ai mbahet mend veçanërisht për mbrojtjen e shpenzimeve të qeverisë dhe politikës monetare për të zbutur efektet e pafavorshme të recesioneve ekonomike, depresioneve dhe bumrave.

Gjatë Luftës së Parë Botërore, Kejnsi punoi mbi kushtet e kredisë midis Britanisë dhe aleatëve të saj dhe ishte një përfaqësues në traktatin e paqes të nënshkruar në Versajë.

Kejnsi u shfaros gati personalisht nga rrëzimi i bursës së vitit 1929, por ai ishte në gjendje të rindërtonte pasurinë e tij. Në vitin 1936, Kejnsi shkruajti punën e tij seminale, “Teoria e Përgjithshme e Punësimit, Interesit dhe Parasë”, e cila mbronte ndërhyrjen e qeverisë për të promovuar konsumin dhe investimin dhe për të lehtësuar Depresionin e Madh Global që po tërbonte në atë kohë. Kjo punë është vlerësuar si fillimi i makroekonomisë moderne.

5. Milton Friedman (1912-2006)

Milton Friedman ishte i fundit nga katër fëmijët e lindur nga emigrantët hebrenj nga Austro-Hungaria. Pasi mori gradën e tij Bachelor të Arteve në Rutgers dhe masterin e tij në Universitetin e agoikagos, ai shkoi të punojë për New Deal, një seri programesh të hartuara nga Presidenti amerikan Franklin D. Roosevelt për të siguruar lehtësim dhe shërim nga efektet e Depresion i madh.

Ndërsa Friedman ishte përgjithësisht në favor të Marrëveshjes së Re, ai ishte kundër shumicës së programeve qeveritare dhe kontrollit të çmimeve.

Në krahasim me Keynes, Milton Friedman ishte më shumë një ekonomist i ‘laissez-faire’. Ai ishte për të minimizuar rolin e qeverisë në një treg të lirë. Këto ide formuan bazën e librit të tij “Kapitalizmi dhe Liria” (1962).

Ai është ndoshta më i njohur për promovimin e tregjeve të lira dhe është i kredituar me konceptin e tregjeve moderne të monedhave, të parregulluara dhe të papërpunuara me standardet e metaleve të çmuara.

Punimet e Friedman u qarkulluan madje edhe në tokë gjatë Luftës së Ftohtë dhe ishin baza për ekonomitë e bazuara në taksën e konsumit sesa një taksë mbi të ardhurat ose bazuar në taksat e pasurisë.

Friedman besonte se futja e kapitalizmit në vendet totalitare do të çonte në përmirësimin e shoqërisë dhe rritjen e lirisë politike. Një fitues i elmimit Nobel Memorial në Shkencat Ekonomike në 1976, ai ishte i bindur për lidhjen midis ofertës së parave dhe inflacionit.

Fjalimi i tij në 1988 për studentë dhe studiues kinezë në San Francisko, në të cilin ai i referohej Hong Kongut si shembullin më të mirë të politikave ‘laissez-faire’, u konsiderua një ndikim i drejtpërdrejtë në reformat vijuese ekonomike të Kinës.

Të gjithë ekonomistët e lartpërmendur kanë një efekt të thellë në botë, por gjithçka mbetet në doë të kohës për të treguar se si ata do të ndikojnë në mendimin tonë aktual ekonomik.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN